Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

6,85% rendement voor de obligatie Safeway Inc.

De obligatie van de Amerikaanse distributiegroep Safeway Inc, beschikbaar in coupures van 1.000 dollar, biedt momenteel een jaarlijks rendement van 6,85%.

Investeerders die wensen een positie in te nemen op deze lening met vervaldag in februari 2013 moeten deze dinsdag rekenen op een prijs van 103,85% van de nominale waarde.

Uitgegeven in 2001, biedt de obligatie aan de houder een vaste coupon van 7,25%. We verduidelijken hierbij dat de uitgever zich ertoe verbindt deze laatste halfjaarlijks uit te keren.

Het totaal uitgegeven bedrag is 600 miljoen dollar.

We merken nog op dat de uitgifte tot de ‘senior ongedekte schulden’ van de firma behoort. De kredietratingagentschappen Moody’s en Standard & Poor’s hebben er respectievelijk de ratings ‘Baa3’ en ‘BBB’ aan toegekend. Bij Fitch is de rating ‘BBB-‘.

Het Amerikaanse merk is ook aanwezig op de obligatiemarkt met een kortere duurtijd (15 augustus 2020) en met een vaste coupon van 3,95%. De uitkering van de interesten gebeurt ook hier halfjaarlijks, op 15 februari en op 15 augustus van elk jaar, tot de vervaldag. De lening wordt verhandeld in coupures van 2.000 dollar, voor een totaal uitgegeven bedrag van een half miljard dollar.

Met deze twee hier beschouwde obligaties, moeten investeerders voor wie de referentiemunt niet de dollar is, dus rekening houden met een wisselkoersrisico. De evolutie van de euro tegenover de dollar kan hier geraadpleegd worden.

Over de uitgever

Samengevat stelt Safeway zich op zijn website voor als één van de grootste supermarktketens van Noord-Amerika. Eind 2013 telde het merk niet minder dan 1.335 winkels, verdeeld over het westen en zuidwesten van de Verenigde Staten. De groep is ook aanwezig in Mexico met ongeveer 200 winkels.

Vorig jaar genereerde de groep met 36,13 miljard dollar, tegenover 36,0 miljard in 2012, een stabiele omzet op jaarbasis. De nettowinst explodeerde dan weer tot 3,5 miljard dollar (596 miljoen in 2012).

Deze winst kwam er door de verkoop van Canada Safeway Limited aan de Canadese groep Sobeys Inc, dat eigendom is van Empire Company Limited. De verkoop van de Canadese activiteiten van Safeway bracht bijna zes miljard dollar op. Alle cijfers van de groep kunnen geraadpleegd worden op dit adres.

==> Gigantische fusie tussen Safeway en Albertsons

Begin maart vernamen we dat het investeringsfonds Cerberus een openbaar bod tot aankoop lanceerde op Safeway voor meer dan negen miljard dollar.

Na begin 2013 al de Amerikaanse distributeur Albertsons verworven te hebben, legt Cerberus dus de hand op meer dan 1.335 verkooppunten van Safeway. Deze acquisitie omvat eveneens de 27 logistieke magazijnen en de 20 voedingsfabrieken van de distributeur (melk, bakkerij, ijs, enz.). In parallel zal door de toenadering tussen Safeway en Albertsons een netwerk van 2.400 verkooppunten ontstaan, verdeeld over 16 merken en dat meer dan 250.000 personen tewerk stelt.

Lees het perscommuniqué gewijd aan deze operatie (in het Engels).