Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Op weg naar een recordjaar voor de schulduitgiftes "High Yield"

De Europese schulduitgiftes "High Yield" lijken goed op weg te zijn naar een recordjaar, volgens een schatting van Moody’s.

Het bureau voor financiële beoordelingen schat het totale schuldvolume, dat dit jaar zou kunnen worden geplaatst, inderdaad op 130 miljard dollar (+/- 96 miljard euro).

Het vergaarde totaal tijdens het eerste semester heeft 88 miljard dollar (65 miljard euro) gehaald.

Het zou wel een ernstige crisis vergen om het record van 107 miljard dollar (79 miljard euro) van vorig jaar niet voorbij te kunnen streven, aldus de verklaring van Chetan Modi, verantwoordelijk voor "leveraged finance" bij Moody's.

Wij herinneren u eraan dat de obligaties "High Yield" (hoog rendement) een beoordeling hebben van "Ba1" bij Moody's en van "BB+" bij Standard & Poor's en bij Fitch Ratings.

Het schuldsegment "High Yield” kon voordeel trekken van een samenloop van gunstige omstandigheden. De rendementsniveaus, die bij andere categorieën van activa zijn geobserveerd, hebben de beleggers er onder meer toe gebracht om een hoger risico te accepteren, in ruil voor een betere rentabiliteit.

Een aanzienlijk groter aantal uitgiftes afkomstig uit de omliggende landen, vooral Italië, heeft deze tendens ook ondersteund.

Enkele voorbeelden van uitgiftes met "High Yield", die onlangs zijn verwerkelijkt

De Franse textielgroep IKKS heeft enkele dagen geleden een obligatie geplaatst op zeven jaar met een coupon van 6,75%. De totale waarde van de uitgifte bedraagt 320 miljoen euro in coupures van 100.000 euro. De beoordeling bij Standard & Poor's is "B+". De meest recente prijzen op de secundaire markt liggen bij de 96,60% van de nominale waarde, ofwel een rendement van iets meer dan 7%.

De Griekse telecommunicatie-operator OTE Plc heeft 700 miljoen bijeengebracht, met een maturiteit op 9 juli 2020 en een coupon van 3,50%. De meest recente prijzen van deze lening komen op 97,60%, ofwel een rendement van 3,95% voor deze obligatielijn, die als "BB-" genoteerd is.

Tot slot heeft één van de belangrijkste autowasbedrijven, de groep Imo Car Wash, 240 miljoen euro vergaard via een lening op vijf jaar, die door de structuur Boing Group Financing Plc is geplaatst. De lening is beschikbaar op 99,20% van de nominale waarde. Het rendement komt op 6,81%, op basis van een coupon van 6,625%.