Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Tijd om terug te komen op de obligaties "High Yield", kondigt Morgan Stanley aan

Morgan Stanley en BlackRock Inc. zijn van mening dat de tijd gekomen is om weer belangstelling te tonen voor de obligaties "High Yield". Zij schatten in dat het met de bijstelling van de markt weer mogelijk is om aantrekkelijke niveaus van valorisatie te vinden, die meer in overeenstemming zijn met de huidige economische situatie.

Wij herinneren u eraan dat dit onderdeel van de speculatieve obligatiemarkt uitgiftes groepeert met beoordelingen die lager zijn dan, of gelijk staan met "Ba1" bij Moody’s en met "BB+" bij zowel Standard & Poor’s als bij Fitch Ratings.

Morgan Stanley heeft in een artikel van 7 oktober van dit jaar ("Buy High Yield") verklaard, dat het ergste van de sanering achter de rug was, en dat de door de obligaties geboden rendementen weer op aantrekkelijke niveaus lagen. De "High Yield" is niet alleen voordeliger geworden, maar is bijzonder aantrekkelijk gebleken in vergelijking tot andere categorieën van activa, voegt deze zakenbank eraan toe.

Volgens de Bank of America Merrill Lynch vertoont de markt "High Yield" sinds 2009 een prestatie van 18,6% op jaarbasis. In september is de markt met 2,1% afgenomen, wat de grootste daling is sinds juni 2013. 

Wij hebben eerder al toegelicht dat het hier voornamelijk gaat om de uitgiftes die zich onderin de categorie "High Yield" bevinden, met helemaal vooraan de LBO-obligaties (acquisitie van ondernemingen door schulden), die het zwaarste getroffen werden door de toenemende spanning op de riskantere activa.

Wij denken hierbij vooral aan de leningen van Magnolia BCSA (moederonderneming van Maisons du Monde), Hema Bondco, Lion/Seneca France 2, of ook HoldIKKS.

Voor Natixis zal de markt nog een poosje gevoelig blijven voor slecht nieuws, ongeacht of dat geopolitiek of sanitair is, of verband houdt met de opleving van de wereldeconomie.

 

 

Moody's verwacht een vermindering van default op leningen "High Yield"

In het kwartaalrapport dat op 15 oktober is gepubliceerd, gaf Moody's aan dat het niveau van default dat in dit obligatiesegment is geregistreerd, zich weer op het laagste punt bevindt. Volgens het ratingbureau zou dit in Europa in principe tot het einde van het jaar blijven dalen. In het derde kwartaal heeft het ratingbureau circa twintig gevallen geregistreerd van default in betaling door uitgevers die een notering "High Yield" hadden, wat het aantal sinds 1 januari op 43 brengt. Het ratingbureau onderstreept dat één default op drie gevallen een Europese onderneming betreft.

Nota en bronnen

(*) De Ishares Euro High Yield Corporate Bond index meet de prestaties van High Yield obligaties uitgedrukt in euro. Deze bestaat momenteel uit de obligaties van de belangrijkste en meest liquide High Yield bedrijven, uitgegeven door uitgevers die al of niet tot de eurozone behoren.

CNBC, Has the junk bond bubble deflated?

L’Agefi, Le marché du crédit a traversé la tourmente en ordre dispersé

L’Agefi, Moody's anticipe une nouvelle baisse des taux de défaut high yield