Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Hoe kan spaargeld in geval van deflatie rendement voortbrengen?

Met een jaarlijks inflatieniveau dat in september tot 0,30% - het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar - is gezakt, wordt het schrikbeeld van deflatie steeds groter in de eurozone. Laten we de mogelijkheden voor belegging als bescherming tegen dat scenario eens nader bekijken. 

Wij herinneren u eraan dat een deflatieperiode overeenkomt met een economische situatie, waarin men een algemene en langdurige verlaging van de prijzen kan waarnemen. Deflatie is een weerspiegeling van een moeilijke economische situatie in het desbetreffende land of de economische zone, en gaat meestal gepaard met verlaging op de aandelenmarkten.

De aantrekkelijkheid van de obligatiemarkt wordt hier ook door getroffen. Het is inderdaad zo, dat de Centrale Bank in het algemeen een beleid van daling van de rentevoeten zal toepassen als middel om de deflatie te bestrijden. De aangeboden rendementen zowel voor de nieuwe obligaties  als voor eerder uitgegeven obligaties worden dan veel minder aantrekkelijk of zelfs ontmoedigend.

Wat hebben de beleggers in deze context dan voor opties? 

"De voorkeur geven aan obligaties in buitenlandse valuta"

Aangezien het deflatierisico de eurozone betreft, en dus de Europese aandelen en de obligaties in euro, hebben de beleggers onder meer de mogelijkheid om zich te richten op de deviezen met sterke economische fundamenten, die een reëel potentieel voor waardevermeerdering tentoonspreiden.

Volgens Raphaël Goldwasser, beheerder van het Beursvennootschap Goldwasser Exchange, voldoen de obligaties in dollar en in pond sterling aan die eisen: "Tijdens het tweede kwartaal was de groei meer dan 4% in de Verenigde Staten en meer dan 3% in het Verenigd Koninkrijk. Het komt er dus op neer dat de eurozone, met een niveau van om en nabij de nul, ruimschoots door de Angelsaksische economieën wordt voorbijgestreefd."

"Maar de belegger moet wel waakzaam blijven," preciseert Raphaël Goldwasser. "Want als de fundamenten van de Amerikaanse economie zich blijven versterken, dan zou er snel sprake kunnen zijn van een verhoging van de renteniveaus, wat automatisch een verlaging van de prijzen van de obligaties met lange tijdsduur tot gevolg zou hebben. Daarom zou het voor de belegger voordeliger kunnen zijn om zich op de obligaties met een korte maturiteit te richten, d.w.z. minder dan vijf jaar, die minder door een verhoging van de renteniveaus worden beïnvloed.”

Een paar beleggingsideeën

De obligatie van Petrobras (3% - 15 januari 2019) biedt momenteel een jaarlijks rendement van 3,45% op basis van een prijs van 98,50% van de nominale waarde. Deze obligatie, die beschikbaar is per coupures van 2.000 dollar, heeft een notering van "BBB-" bij Standard & Poor's in de categorie "Investment Grade" (niet speculatief).

In het segment van het pond sterling biedt de lening van Thomas Cook, tot 2017 en een notering van "B" in de categorie speculatief dit keer, een rendement van 6,79% op basis van een koers op 102,20% van de nominale waarde. De coupure komt op 50.000 pond. De obligatie van de bank RCI (financieel orgaan van Renault), met een notering van "BBB", biedt anderzijds een coupon van vaste waarde van 3% en wordt op 102% van de nominale waarde verhandeld.

"De recente daling van de Australische dollar zou eveneens een interessant instappunt kunnen vormen," voegt Raphaël Goldwasser eraan toe. In dat opzicht heeft Nestlé zojuist een nieuwe obligatie in Australische dollar uitgegeven. De coupon komt op 3,625% en de coupure op 2.000 dollar. De obligatie wordt momenteel onder de nominale waarde, op 99,50% verhandeld, wat het rendement op 3,70% brengt.