Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Raiffeisen Bank, een coupon van 5,875% per 1.000 euro

De sancties tegen Rusland blijven de situatie van de Raiffeisen Bank International (RBI), en tevens die van de obligatieschuldeisers verzieken.

Deze Oostenrijkse financiële instantie wordt er nu van verdacht te hebben meegewerkt aan de plaatsing van de obligatielening van een Russische onderneming die onderworpen is aan de Amerikaanse en Europese ban. De informatie heeft een nadrukkelijke terugloop van de leningen van RBI veroorzaakt.

Om maar een voorbeeld te noemen, is de achtergestelde lening tot 27 april 2023 nu beschikbaar op 100,25% van de nominale waarde. De prijzen draaiden begin december rond de 102% van de nominale waarde. De coupon is 5,875% tot 27 april 2018, de datum van de volgende "call". De uitgever beschikt dan over de mogelijkheid om de lening voortijdig terug te betalen. Als de obligatie niet terugbetaald wordt, dan wordt de coupon variabel en zal overeenkomen met het midswap-tarief op 5 jaar, verhoogd met 4,84%. De coupure voor onderhandeling is 1.000 euro voor een totale uitgegeven waarde van 290 miljoen.

De door de Europese Unie en de Verenigde Staten aan Rusland opgelegde sancties, die Moskou ervan beschuldigen dat zij de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne steunen, hebben de banken een verbod opgelegd om op lange termijn aan Russische financiële instanties te lenen, hen te helpen bij het plaatsen van een schuld op lange termijn of bij de verkoop van aandelen. Maar deze beperkingen weerhouden de plaatselijke filialen, zoals ZAO Raiffeisenbank, het Moskovitische filiaal van de Raiffeisen Bank International, er niet van om aan dergelijke operaties deel te nemen.

ZAO Raiffeisenbank was één van de drie adviseurs die vorige maand hun medewerking hebben verleend in het kader van de verkoop van 10 miljard roebel (183 miljoen dollar) aan obligaties door de Vnesheconombank (VEB), één van de vijf Russische banken die op de zwarte lijst van het Westen staan. De Amerikaanse en Europese autoriteiten proberen vast te stellen of de transactie alleen door dit filiaal is beheerd, of niet. Met andere woorden, de vraag is of de moederonderneming op de hoogte was.

Rusland is een strategische markt voor de Oostenrijkse bank, die gespecialiseerd is in de opkomende markten van Europa. Maar de maatregelen die tegen Rusland zijn genomen, en devaluatie van de roebel hebben een uitwerking gehad op de resultaten van de Oostenrijkse financiële instantie, die tevens het hoofd moet bieden aan een nieuwe wet in Hongarije. Deze wet verplicht de banken om klanten schadeloos te stellen, als de autoriteiten vaststellen dat hun voorwaarden voor leningen onredelijk zijn.

Bronnen

RBI annonce une perte au troisième trimestre, la Russie pèse

Raiffeisen Draws Sanctions Scrutiny for Russia Bond Sale