Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Anglogold, Barrick Gold, GoldCorp... de obligaties van de goudproducenten stijgen

Goed nieuws voor de houders van obligaties van Anglogold, Barrick Gold of GoldCorp. De goudkoers vertoont sinds 1 januari een stijging van bijna 9%, wat de door deze goudondernemingen uitgegeven obligaties ondersteunt.

De verhoging bereikt zelfs 13% sinds 5 november, datum waarop het goud het laagste niveau had bereikt sinds vijf jaar, op 1.140 dollar.

"Aan het einde van het jaar is de vraag voor fysiek goud gestegen in China en in India, de voornaamste consumenten van goud in de wereld, en dat heeft de koers ondersteund," aldus de uitleg van Emmanuel Painchault, fondsbeheerder bij Edmond de Rothschild Asset Management, in de kolommen van de Figaro. Het gele metaal heeft eveneens gunstig gereageerd op de opschudding die ontstaan is door de opheffing van de plafondkoers EUR/CHF door de Zwitserse Nationale Bank.

Deze stijging heeft gezorgd voor ontspanning wat betreft de door de obligatiehouders geëiste rendementen: zij hadden hun eisen wat betreft de risicopremie de afgelopen maanden verhoogd. Want een duurzame daling van de prijzen van het gele metaal heeft een verlaging van de inkomsten voor de goudproducenten tot gevolg. Dit veroorzaakt een beperking van hun capaciteit om hun schuldenlast te verlagen, of om de nodige investeringen te financieren voor het behoud van de rendabiliteit.

Moody's gaf bijvoorbeeld een rechtvaardiging van het perspectief "negatief" dat zij aan de notering "Baa2" van Barrick Gold hadden toegevoegd, te weten de risico's die verbonden zijn aan een eventuele degradatie van de financiële ratio's van de Canadese groep, als de prijzen op langere termijn stabiel blijven onder de lijn van 1.200 dollar.

Barrick Gold heeft meerdere obligatieleningen uitgegeven, waarvan er één de einddatum bereikt in 2022 met een vaste coupon van 3,85%. Vandaag, donderdag, moet gerekend worden met een koers van 99% van de nominale waarde om de obligatie te bemachtigen. Het jaarlijks rendement tot de einddatum komt op precies 4%. Wij melden dat de uitgiftevaluta een wisselkoersrisico omvat. 

De Zuid-Afrikaanse onderneming Anglogold, nummer 3 op wereldniveau, heeft de afgelopen jaren eveneens meerdere malen een beroep gedaan op de markt. Wij prikken de lening met een maturiteit op 15 april 2020 en een coupon van 5,375%. Deze wordt momenteel op 99% van de nominale waarde verhandeld en het jaarlijks rendement komt op 5,60%. De coupure voor onderhandeling komt op 1.000 dollar voor een uitgegeven waarde van 750 miljoen. Anglogold heeft een notering van "Baa3" bij Moody's en van "BB+" bij Standard & Poor's.

 

 

 

Source

Romandie.com, Métaux précieux: le cours de l'or dopé par la BNS, la BCE et la Grèce