Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Analyse van de daling van de obligaties van Bombardier

Bombardier is momenteel in beroering. De reden is de winstwaarschuwing die afgelopen 15 januari is uitgezonden. De analisten en de beleggers maken zich nu zorgen over de financiële middelen van de onderneming en over de capaciteit om de lopende projecten te kunnen financieren.

De Canadese groep die actief is in de spoorwegen en de luchtvaart, wordt getroffen door de economische snelheidsvermindering en heeft vorige week het stopzetten van de ontwikkeling van de nieuwe zakenjet Learjet 85 aangekondigd. Daarnaast meldt de groep nieuwe sombere schrappingen in het werknemersbestand en buitengewone kosten in verband met deze werknemersreducties. Bombarbier heeft dus in totaal 4.500 banen geschrapt sinds het begin van vorig jaar.

Maar de luchtvaartonderneming heeft de financiële vooruitzichten voor 2015 eveneens neerwaarts herzien. Het bedrijf heeft ook gewaarschuwd dat men een aanzienlijke vermindering van de kasstroom verwacht, die verband houdt met de bedrijfsactiviteiten van de luchtvaartdivisie. De onderneming houdt rekening met 800 miljoen dollar voor dit jaar, tegenover een eerder vooruitzicht van tussen 1.2 miljard en 1.6 miljard.

Financieel directeur Pierre Alary heeft geprobeerd om gerust te stellen door te zeggen dat Bombardier over voldoende middelen beschikt om de rest van het ontwikkelingsprogramma te kunnen financieren (zoals de Global 7.000 /8.000 of de CSeries). Op 31 december 2014 was het totaal van de financieringsbronnen dat op korte termijn beschikbaar was 3.8 miljard dollar, waarvan 2.4 miljard meteen beschikbaar was, preciseerde Alary.

Tekort aan financiële middelen

Maar "het tekort aan financiële middelen zal waarschijnlijk niet veranderen en volgens de balans zou de onderneming vers kapitaal nodig hebben," aldus Joseph Nadol, analist bij JP Morgan Chase. Die mening wordt gedeeld door de agentschappen Fitch Ratings en Standard & Poor's, die klaar staan om te degraderen.

Fitch Ratings heeft de perspectieven wat betreft de schuld van het bedrijf herzien van 'stabiel' naar 'negatief', en daarbij de "groeiende bezorgdheid" over de kasstroom en de liquiditeiten van de groep uit Montreal aangevoerd.

Standard & Poor's heeft anderzijds de notering van de Canadese groep gedegradeerd van "BB-" naar "B+", met het perspectief 'neutraal'. Afgezien van de vertragingen in de ontwikkelingsprogramma's en de neerwaartse herziening van de vooruitzichten, schat het agentschap dat het huidige niveau van de liquiditeiten "echt niet veel ruimte biedt voor nieuwe vertragingen" in de lopende projecten.

Duikvlucht van de obligaties, sprong van de CDS's

De obligaties zijn de afgelopen dagen sterk gedaald op de secundaire markt en de CDS-contracten zijn gestegen, wat een teken is van een koortsachtige markt.

Om maar een voorbeeld te noemen, is de lening van Bombardier met een maturiteit op 15 april 2019 momenteel beschikbaar op 91,7% van de nominale waarde. Begin januari werd de obligatie nog rond de 100% van de nominale waarde verhandeld. Het rendement bereikt 7% op basis van een coupon van 4,75%.

In een meer algemene zin is de verzekeringspremie, als verzekering tegen een default in betaling (contract CDS, d.w.z. Credit Default Swap) van Bombardier in lucht opgegaan. De CDS op 5 jaar is met 70% vooruitgesprongen tijdens de afgelopen dertig dagen.

"De verhoging van de verzekeringspremie kan toegeschreven worden aan de ongerustheid wat betreft de kasstroom en de liquiditeiten van de onderneming, en tevens aan het uitstel van het Learjet-programma," aldus een samenvatting van Diana Allmendinger van het ratingbureau Fitch Ratings. Met het huidige niveau van de CDS's "is het alsof de schuld van Bombardier al met "B-" is genoteerd, in plaats van met "B+" tot dusver."

Het volgende obligatietermijn van Bombardier is vastgesteld in januari 2016, met een terug te betalen lening van 750 miljoen dollar (coupon van 4,25%).

 

 

 

Bronnen

Fitch Solutions: Bombardier's CDS Widen 70% on Cash Flow Concerns

S&P abaisse la note de Bombardier

Bombardier bonds hit by liquidity concerns

Het communiqué van Bombardier

Bombardier: Pierre Beaudoin refuse de céder à la panique