Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Een rendement van 8% voor de nieuwe obligatie van Ethias?

Het is mogelijk dat Ethias de komende maanden een beroep zal doen op de obligatiemarkt. Volgens de Echo zou de verzekeraar van plan zijn, met de steun van de zakenbank JP Morgan, om het bedrag van een bestaande eeuwigdurende lening te verhogen. De doelstelling is de versteviging van de solvabiliteit van de groep.

De desbetreffende eeuwigdurende lening was in 2005 uitgegeven ter hoogte van 250 miljoen euro. De obligatie had een vaste coupon van 4,747% geboden. Voor deze uitgifte had Ethias zich het recht voorbehouden om de lening in december 2015 terug te betalen. Als de verzekeringsmaatschappij de lening niet op die datum terugbetaalt, dan wordt de coupon variabel (zie de brochure van de obligatie).

De obligatie (met een beoordeling van "BB+" bij Fitch) wordt momenteel op de secundaire markt op 84% van de nominale waarde verhandeld. De coupure is vastgesteld op 50.000 euro. Wij preciseren nadrukkelijk dat deze obligatie uitsluitend gereserveerd is voor niet in België gevestigde kopers.

Het is op dit moment moeilijk te zeggen of het een simpele verhoging van het bedrag van de bestaande lening of een nieuwe uitgifte door Ethias betreft. Wij hebben contact opgenomen met de verzekeraar maar zij konden geen verdere informatie verstrekken.

Volgens het agentschap CreditSights (Ethias: What Price For a New Bond Issuance?), zal Ethias in principe, wat er ook gebeurt, een beduidende premie bieden om de beleggers te overtuigen om in te tekenen voor de nieuwe eeuwigdurende, achtergestelde obligaties van type Tier II. Het agentschap gaat uit van een rendement bij de uitgifte van rond de 8%.

"Net als de andere verzekeraars die de afgelopen jaren dit soort obligaties hebben uitgegeven, heeft Ethias de doelstelling om de solvabiliteit te verstevigen, want een achtergestelde lening wordt vrijwel met eigen kapitaal geassimileerd," onderstreepte de krant de Echo op 7 maart van dit jaar.