Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Problemen voor Griekenland worden groter, niet kleiner

De klok tikt ongenadig tegen Griekenland, de Grieken hebben nog minder dan 48 uur om tot een overeenkomst te komen met de kredietverstrekkers. Op 30 juni moeten de Grieken 1,5 miljard euro betalen aan het Internationaal Monetair Fonds, waarna vervolgens in juli 3,5 miljard moet terugbetaald worden aan de Europese Centrale Bank.

Maar de druk neemt op beide partijen toe en het blijft dus nog altijd perfect mogelijk dat er een last-minute compromis uit de lucht valt. De Griekse voorstellen van de laatste kans werden echter door het IMF zonder veel pardon afgeschoten. Vooral op enkele cruciale punten, een hervorming van de pensioenen en een hogere BTW bijvoorbeeld, liggen de standpunten van beide partijen nog ver uit elkaar.

Een Grexit is uiteindelijk voor geen van beide partijen echt interessant. Griekenland zou in een diepe economische afgrond kunnen vallen, terwijl de kredietverstrekkers waarschijnlijk zullen kunnen fluiten naar terugbetaling van hun kredieten toegestaan in euro’s of dollars. Athene zou namelijk achterblijven met een nieuwe, fors gedevalueerde munt.

De problemen voor Griekenland lijken echter niet kleiner, maar alleen maar groter te worden. In eigen land groeit namelijk het verzet tegen mogelijke toegevingen. De linkervleugel van de Syriza partij van premier Alexis Tsipras stelt zich meer en meer als hardliner op, terwijl coalitiepartner De Onafhankelijke Grieken zich resoluut tegen elke vorm van inschikkelijkheid kant. Minister voor Administratieve Hervormingen Giorgos Katrougalos verklaarde vanmorgen in Athene dat er een faire deal moet komen. Als dat niet lukt, hoeft er volgens deze minister geen deal te komen.

De gevolgen van een Grieks bankroet kunnen op korte termijn mogelijk beperkt worden, maar de gevolgen op langere termijn vallen moeilijker in te schatten. De eurozone zou zich op onverkend terrein wagen, waarbij nu al volop gespeculeerd welk Europees land als volgende naar de uitgang van de eurozone zou geleid worden.

Wie gelooft dat de crisis uiteindelijk zonder veel kleerscheuren zal overwaaien, kan kijken naar Griekse staatsobligaties of naar obligaties uitgegeven door Griekse bedrijven. Bijvoorbeeld Hellenic Petroleum (8% - 2017), Titan Global Finance (4,25% - 2019) OTE  Plc (4,625% - 2016) hebben obligaties uitstaan.