Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De obligatie van de dag: Sprint Corp (7,125% - 2024)

Het team van Oblis selecteert elke dag een obligatie en analyseert er de ontwikkeling van sinds de plaatsing op de primaire markt. Vandaag, woensdag, is dat de lening van Sprint Corp. met een maturiteit op 15 juni 2024 en een coupon van 7,125%.

De derde telecomoperator in de Verenigde Staten, na AT&T en Verizon, heeft deze obligatie iets meer dan een jaar geleden uitgegeven. De coupon is op 15 juni van dit jaar uitbetaald, dus de opgelopen rente is voor de belegger maximaal beperkt. De coupure voor onderhandeling komt op 2.000 dollar voor een uitgegeven waarde van 2.5 miljard.

De obligatie, met de leningstatus "senior, niet gegarandeerd", heeft een beoordeling van "B+" bij Standard & Poor's. De lening bevindt zich bij Moody's eveneens in de categorie "High Yield" met een notering van "B2" sinds half december, ofwel de datum waarop het agentschap alle aan de onderneming toegekende noteringen heeft gereduceerd. 

"Onze huidige actie op de beoordeling weerspiegelt onze inschatting van de concurrentiële uitdagingen waaraan Sprint het hoofd moet bieden en de beperkte capaciteit van het bedrijf om deze concreet te beheersen, wat zal leiden tot een zeer wankele periode wat betreft de resultaten en de kasstroom," verklaarde Moody's in een onderzoeksnota van 17 december. Het agentschap was tevens verontrust door de verslechtering van de liquiditeitspositie van de onderneming.

Winstwaarschuwing

De beslissing van Moody's viel enkele weken na de aankondiging door Sprint van een winstwaarschuwing in verband met de jaarresultaten. De neerwaartse herziening van de winst was voor bepaalde beleggers een reden om hun obligatie te verkopen. De lening was toen, aan het einde van vorig jaar, tot 89% van de nominale waarde gedaald. Sinds die tijd is de waardetitel er niet in geslaagd om weer boven de nominale waarde uit te stijgen. Er moet momenteel gerekend worden met een prijs van 93,60% van de nominale waarde, ofwel een rendement van 8,15%.

Competitieve markt

Sprint behoort toe aan de Japanse telefoonoperator Softbank, die de onderneming in 2013 voor 20 miljard dollar heeft gekocht. De Amerikaanse onderneming wordt geconfronteerd met een verwoede concurrentie in een markt die bijna verzadigd is. Prijsverlagingen en speciale aanbiedingen zijn de voornaamste middelen om nieuwe klanten te winnen. Sprint heeft daarmee 1.2 miljoen nieuwe abonnees gewonnen tijdens het laatste kwartaal van het boekjaar 2014 dat op 31 maart is afgesloten, maar de omzet is over diezelfde periode teruggelopen met 6,7% op jaarbasis, naar 8.3 miljard, en het netto verlies is gegroeid naar 224 miljoen dollar.

Wij melden dat Sprint onlangs ook veroordeeld is door een rechtbank van Nebraska tot de betaling van 30 miljoen dollar aan de onderneming Prism Technologies. Dit laatste bedrijf had de telecomoperator beschuldigd van schending van bepaalde octrooien in verband met de veiligheid, waar zij eigenaarschap van opeisen.

 

 

Bronnen

Moody's downgrades Sprint's CFR to B1 with negative outlook (Moody’s)

Télécom: Sprint supprime 2000 postes (Le Figaro)

Recul du CA de Sprint, qui gagne 1,2 million de nouveaux abonnés (Reuters)

SoftBank fait mieux que prévu, toujours prudent sur Sprint (L’Usine nouvelle)