Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De obligatie van de dag : Kion (6,75% - 2020)

Het team van Oblis selecteert elke dag een obligatie. Vandaag willen wij de lening analyseren van de Duitse groep Kion, met een maturiteit op 15 februari 2020 en een coupon van 6,75%.

Deze schuldtitel van de tweede onderneming in vorkheftrucks wereldwijd, die in februari 2013 geplaatst is, ging bij de eerste uitwisselingen op de secundaire markt meteen vooruit en bereikte het niveau van 110% van de nominale waarde in mei van hetzelfde jaar. Dat niveau werd sinds die tijd meerdere malen bereikt, met name in april 2014, een historisch hoogtepunt.

De lening heeft echter ook moeilijkere momenten gekend, zoals geïllustreerd wordt door de plotselinge daling aan het einde van de maand mei 2013. Toentertijd gingen er geruchten op de markt omtrent een mogelijke beursintroductie voor de onderneming.

"Kion en de aandeelhouders Shandong Heavy uit China, Goldman Sachs en het fonds KKR observeren de markt met het oog op een mogelijke introductie op de beurs," rapporteerde de Frankfurter Allgemeine Zeitung die Gordon Riske, de president van het bestuur, aanhaalde. De eerste beursnotering vond plaats op 28 juni van hetzelfde jaar en met deze operatie kwam de waardering van het bedrijf op 2.4 miljard euro.

Vertrek van KKR en Goldman Sachs

Sinds die tijd hebben KKR en Goldman Sachs langzamerhand de totaliteit van hun aandelen van de hand gedaan, wat de 'free float' (het deel van de aandelen dat vrij op de beurs kan worden verhandeld) op 61,5% brengt (cijfers op 31 maart van dit jaar). De producent van werktuigmachines Shandong Heavy is nu de voornaamste aandeelhouder via het filiaal Weichai Power met 38,3%, zoals weergegeven door Kion in het laatste kwartaalrapport. De rest (0,2%) is in handen van het bedrijf zelf.

Uit hetzelfde kwartaalrapport vernemen wij dat de activiteiten van de fabrikant van vorkheftrucks zich voortzetten in dezelfde gunstige trend als vorig jaar. Kion had het boekjaar 2014 omschreven als een "nieuw recordjaar", maar wel met een bedenking vanwege de verslechtering van de macro-economische condities, vooral in China.

Kion zal op 6 augustus aanstaande een overzicht van de activiteiten presenteren. In de tussentijd is de obligatie van Kion (6,75% - 2020) momenteel beschikbaar op 106% van de nominale waarde. Het rendement komt op 5,249%. De obligatielijn, die genoteerd staat met "BB+" ("High Yield") bij Standard & Poor's is beschikbaar per coupure(s) van 100.000 euro.

 

 

Bronnen

Kion est prêt à entrer en Bourse, mais pas pressé (Reuters)

Les rapports financiers de Kion