Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Apple, Biogen, Shell, Gilead Sciences, Pentair: een aantal nieuwe beleggingsideeën

De obligatiebeleggers die op zoek zijn naar nieuwe beleggingsideeën hebben het voor het kiezen, want de er heerst grote activiteit op de primaire markt. De uitgiftes die de afgelopen dagen zijn geplaatst zijn inderdaad niet meer te tellen, zowel in euro als in dollar.

Apple heeft zojuist in het segment van de nieuwe uitgiftes in euro twee nieuwe obligatiedelen uitgegeven, elk met een totaal van een miljard euro (coupure van 100.000). De geboden coupons komen op 1,375% en 2% met maturiteit in 2024 en in 2027. Alle deviezen bij elkaar genomen (Amerikaanse dollar, yen, Zwitserse frank en Australische dollar) is dat dit jaar al het vijfde beroep op de markt door de fabrikant van iPhone, die nu een totaal aan obligatiekapitaal vertoont van 55 miljard dollar.

Eveneens gisteren heeft de aardoliereus Royal Dutch Shell, die in april de Britse maatschappij BG heeft overgenomen, een driedubbele uitgifte geplaatst met een totaal van 1.5 miljard euro. Om er maar één te noemen, de nieuwe obligatie op tien jaar die een coupon van 1,875% heeft geboden (coupure van 100.000). Royal Dutch Shell staat genoteerd met 'Aa1' bij Moody’s.

In het begin van de week heeft het Koninkrijk van België een nieuwe lineaire referentieobligatie (OLO 76) uitgegeven, die in 2038 de einddatum bereikt en een jaarlijkse coupon biedt van 1,90%. De coupure is vastgesteld op 100 euro voor een totale uitgegeven waarde van vier miljard.

40 miljard dollar in twee dagen

In het segment van de uitgiftes in dollar zijn alleen op woensdag en donderdag al voor meer dan 40 miljard aan nieuwe obligaties 'Investment Grade' uitgegeven. De Amerikaanse ondernemingen in de biotech zijn bijzonder actief.

Biogen Inc., die gespecialiseerd is in de behandeling van multipele sclerose, heeft zes miljard dollar vergaard, verspreid over vier onderdelen. De coupons komen op 2,90% voor de obligatie tot 2020, 3,625% voor de obligatie tot 2022, 4,05% voor de obligatie tot 2035 en 5,20% voor de obligatie tot 2045. De onderneming, die gevestigd is in Cambridge in de Verenigde Staten, gaat de bijeengebrachte kapitalen gebruiken om het programma voor de terugkoop van aandelen te financieren.

Gilead Sciences, het farmaceutische laboratorium uit Forest City in Californië, heeft anderzijds zes nieuwe obligaties uitgegeven met looptijden van drie, vijf, zeven, elf, twintig en dertig jaar, en met coupons van respectievelijk 1,80%, 2,55%, 3,25%, 3,65%, 4,60% en 4,75%. Bepaalde waarnemers zien in deze vergaarde kapitalen een toekomstige acquisitie voor Gilead Sciences, maar de onderneming heeft in een communiqué aangegeven, dat zij de opbrengst van deze uitgiftes zullen gaan gebruiken om de algemene doelstellingen te financieren, waaronder de aflossing van bestaande schulden, de uitbetaling van dividenden of het programma voor de terugkoop van aandelen.

De pompfabrikant Pentair Plc, die in Ierland is geregistreerd en beursgenoteerd is op de New York Stock Exchange, heeft anderzijds een driedubbele uitgifte afgerond, eveneens in dollar, met een totaal van 1.50 miljard. Om de beleggers aan te trekken, heeft de Ierse groep een coupon van 2,90% geboden voor de obligatie tot 2018, een coupon van 3,625% voor de obligatie tot 2020 en een coupon van 4,65% voor de obligatie tot 2025. De coupure is in alle gevallen vastgesteld op 2.000 dollar, wat dus een wisselkoersrisico omvat. De fondsen zullen gebruikt worden om de vorige maand aangekondigde acquisitie van Erico Global Company te financieren.