Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Novartis brengt nieuwe obligaties op de markt

Novartis heeft recent twee nieuwe obligaties in dollars op de markt gebracht. Volgens CEO Joseph Jimenez van het bedrijf kadert deze emissie in de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten, het is niet de bedoeling om met het opgehaald geld overnames te doen of andere speciale activiteiten te financieren.

Beide obligaties werden uitgegeven door Novartis Capital Corporation. De eerste heeft een looptijd tot 20 november 2025, een coupon van 3% en een huidige koers van 99,12%. De coupures hebben een waarde van 2.000 + 1.000 dollar, het betreft een senior niet-gewaarborgde lening. In totaal werd met deze obligatie 1,75 miljard dollar opgehaald.

Novartis heeft een rating AA-. De tweede obligatie loopt tot 20 november 2045, heeft een coupon van 4% en een huidige koers van 98,31%. Ook hier zijn coupures van 2.000 + 1.000 dollar beschikbaar en het betreft eveneens een senior niet-gewaarborgde lening. Hou er rekening mee dat aan obligaties in dollars altijd een valutarisico verbonden is.

Novartis AG is een Zwitsers farmabedrijf met hoofdkantoor in Bazel. Het bedrijf ontstond in 1996 door de fusie van 2 andere Zwitserse farmabedrijven, namelijk Ciba-Geigy AG en Sandoz. Novartis heeft in ons land een hoofdkantoor in Vilvoorde. Als multinational is het bedrijf over de hele wereld actief.

De farmaceutische industrie is een kapitaalintensieve sector, het kost namelijk veel geld om nieuwe succesvolle medicijnen op de markt te brengen. Vorig jaar slorpte onderzoek en ontwikkeling meer dan 10 miljard op. Novartis staat vooral sterk op 3 deelmarkten van de farmasector: de divisie gewone geneesmiddelen, de divisie medicijnen voor de behandeling van oogziekten (via dochter Alcon) en tenslotte de divisie generische geneesmiddelen (via dochter Sandoz). Vorig jaar werd voor een bedrag van 16 miljard dollar de kankerdivisie van GlaxoSmithKline (GSK) overgenomen. Anderzijds werden aan dit Brits bedrijf de activiteiten met betrekking tot vaccins verkocht. (bron: Fiercebiotech.com)