Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Wat kan men in mei op de financiële markten verwachten?

De terugkeer in het voorgrond van het nieuws van de Griekse schuld en de campagne betreffende het referendum van het Verenigd Koninkrijk zouden in de komende weken voor belangrijke storingen op de markten kunnen zorgen.

De beursmarkten ondergaan enigszins de slag : het enthousiasme blijkt immers verminderd te zijn na de aanzienlijke reactie die tijdens midden februari werd geregistreerd. De onzekerheid die momenteel heerst kan als munitie dienen voor de aanhangers van het beroemde beurs adagium : Sell in May and go away’ die de beleggers uitnodigen van geen acties uit te voeren tussen mei en september.

Zal deze gezegde zich dit jaar bevestigen ? Sommige analisten denken er zo over, terwijl de Amerikaanse economie tekenen van vertraging  vertoonde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Bovendien zouden het referendum in het Verenigd Koninkrijk en de terugkeer van de Griekse schuld in het voorgrond van het nieuws de markten op middellange termijn serieus kunnen verstoren.

Brexit of geen Brexit?

Op 23 juni moeten de Britten beslissen "voor" of "tegen" de voortzetting van hun land binnen de Europese Unie. Indien de peilingen in de komende weken een overwinning van Brexit zouden voorspellen, zouden de aandelenmarkten en het pond sterling daaronder wel eens sterk kunnen lijden.

Op dit moment is het moeilijk om een duidelijk idee te krijgen over de uitkomst van het referendum. Op 21 april kondigde een peiling een comfortabele voorsprong van 11 punten aan voor het kamp dat in de EU wil blijven. Zes dagen later echter gaf een online enquête van het ICM een lichte voorsprong aan Brexit, met 46% van de respondenten vóór Brexit en 44% om binnen de EU te blijven.

Op hun beurt lijken de markten eerder de nederlaag van Brexit te voorspellen. Het pond sterling, dat sinds de aankondiging van het referendum in november vorig jaar een zware tol had betaald, won vanaf het laagste niveau sinds april bijna 9% op de euro.

Merk op dat de “Panama Papers" minder invloed hadden dan verwacht op premier David Cameron, die campagne voerde om binnen de EU te blijven en wiens vader verdwaald was in de belastingparadijzen.

Griekenland, een heruitgave van de crisis in de zomer 2015?

De Griekse schuldencrisis dook plotseling weer op in onze herinneringen, bijna een jaar nadat Athene en haar schuldeisers elkaar verscheurden en het land bijna buiten het eurogebied gebracht werd.

Sinds januari onderhandelen Athene en haar schuldeisers over een nieuwe reeks van maatregelen en bezuinigingen. Deze nieuwe hervormingen zijn een voorwaarde voor de uitbetaling van een nieuwe tranche van de vijf miljard euro. Dit moet het mogelijk maken dat Griekenland de werking van de staat kan waarborgen en in juli 3,5 miljard euro kan terugbetalen aan het IMF en de ECB.

Indien men tot een overeenkomst komt, dan wordt gepraat over een herprofilering van de schuld, eventueel vergezeld van aanvullende maatregelen zoals een langere looptijd.

Indien er tot voor kort een zeker optimisme heerste over het dossier, zijn Athene en haar schuldeisers er niet in geslaagd om tegen eind april een akkoord te bereiken. Is er een heruitgave van de crisis in de zomer 2015 te vrezen? Niets is zeker, want de Europese leiders willen het dossier niet opnieuw zien verzanden met het risico dat het zou interfereren met de Brexit campagne. Wordt vervolgd op Oblis ...

Het dividendenseizoen begint

Veel meer verheugend is dat het traditionele seizoen van de dividenden net is begonnen! Het zal tot half juni lopen en in ieder geval een goed jaar worden. Dit jaar hebben de Belgische bedrijven inderdaad hard gewerkt om hun aandeelhouders te verwennen.

Volgens de krant L'Echo hebben meer dan de helft van de op de Beurs van Brussel genoteerde bedrijven beslist om hun dividend te verhogen. Voor bedrijven van de BEL20 stijgt dit percentage tot 65%.

Op het gebied van verrassingen heeft Euronav zich onderscheiden. De Antwerpse groep gespecialiseerd in het transport van olieproducten heeft haar dividend meer dan verdubbeld tot 1,69 dollar. Nog beter deed het bedrijf IBA uit Louvain-la-Neuve, de toonaangevende leverancier van oplossingen in protontherapie, dat naar verluid een dividend moet aankondigen dat 718% hoger ligt ... Ontex, specialist in hygiënische wegwerpproducten gaat een dividend uitbetalen dat 140% hoger ligt en steekt daarmee AB InBev voorbij (+ 20%) op de BEL 20.

Als dit royale dividendbeleid de aandelen meer aantrekkelijk maakt, heeft het ook de verdienste een interessante bron van diversificatie te zijn voor beleggers die geklemd zaten tussen een spaarboekje aan nultarief en een Belgische vijfjarige lening waarvan het rendement negatief is.