Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

EDF: uitwerking van de kapitaalverhoging op de obligaties

EDF, een onderneming die moeilijkheden ondervindt in de kernsector en in de bouw van de reactor van Hinkley Point in het Verenigd Koninkrijk, heeft twee weken geleden aangekondigd, dat zij van plan zijn om het ondernemingsvermogen via een kapitaalhoging te versterken.

De elektriciteitsonderneming wil tussen nu en het einde van het jaar vier miljard euro bijeenbrengen, waarbij de Franse staat, die aandeelhouder is ter hoogte van 85%, in zal tekenen voor drie miljard.

Algemeen gesproken wordt een 'AK' goed door de obligatieschuldeisers ontvangen, want met dit type operatie kan de onderneming geruststellen wat betreft de capaciteit om de financiële eindtermijnen te respecteren, met inbegrip van de terugbetaling van de obligatieleningen.

De kapitaalverhogingen, die onlangs zijn gelanceerd door ArcelorMittal, Fagron, Nyrstar en Glencore, hebben overigens op de secundaire markt een aanzienlijke verhoging van de koers van de obligaties tot gevolg gehad (lees ons artikel van 09/02: ArcelorMittal, CGG, Fagron, Nyrstar… hoe de obligaties reageren op kapitaalverhogingen).

Wat de kapitaalverhoging die op 22 april door Electricité de France is aangekondigd betreft, men kan stellen dat de uitwerking verschilt volgens het type obligatie, te weten senior en achtergesteld. 

Stijging van de obligaties 'senior'

Wij noemen als voorbeeld de obligatie van het type 'senior' op 5,25% met een einddatum in 2055, die met vijf punten vooruit is gegaan, naar 101% van de nominale waarde, wat het jaarlijks rendement terugbrengt op 5,15%.

De coupure is vastgesteld op 2.000 dollar, wat dus een wisselkoersrisico inhoudt. Deze uitgifte staat genoteerd met 'A+' in de categorie 'Investment Grade' bij Standard & Poor's.

Daling van de eeuwigdurende obligaties

In het segment van de eeuwigdurende, achtergestelde obligaties, die riskanter zijn, vinden we de lening in euro op 4,25%, die in 2020 kan worden terugbetaald. Deze obligatie heeft bijna vier punten verloren en wordt momenteel op 101% verhandeld. Het jaarlijks rendement komt daarmee op 3,80%. De investering is vastgesteld op 100.000 euro in nominale waarde.

Nog steeds in het segment van de eeuwigdurende obligaties, maar in dit geval in dollar, het onderdeel op 5,25% dat in 2023 kan worden terugbetaald en dat twee punten heeft verloren naar een indicatieve koers van 97%, wat het jaarlijks rendement tot de 'call' op 5,80% brengt. De investering is vastgesteld op 100.000 dollar in nominale waarde.

Deze twee eeuwigdurende obligaties staan genoteerd met 'BBB', vier posities lager dan de obligaties 'senior' van de Franse energiespecialist. Dit verschil kan worden toegeschreven aan een hoger risico in verband met de eeuwigdurende, achtergestelde aard van de lening. In geval van faillissement van de uitgever worden de houders van deze waardetitels inderdaad uitbetaald na de houders van obligaties 'senior' en net voor de aandeelhouders.