Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Recordaantal Chinese obligaties komt in maturiteit in tweede helft van dit jaar

De Chinese obligatiemarkten staan voor een belangrijke periode, want een recordaantal Chinese obligaties komt in maturiteit in de tweede helft van dit jaar. De bedrijven die deze obligaties uitgaven, zullen zich dus moeten herfinancieren. De vraag is of die herfinanciering van een leien dakje zal kunnen verlopen.

De afgelopen weken werd regelmatig gewaarschuwd dat de Chinese bedrijven te veel schulden hebben opgestapeld, onder andere ook door de emissie op grote schaal van obligaties. Daarbij stond niet altijd kwaliteit centraal, zodat de kansen op defaults zeker aanwezig zijn.

In de laatste 6 maanden van dit jaar komen Chinese obligaties voor een bedrag van 3.700 miljard yen in maturiteit, wat overeenstemt met iets meer dan 500 miljard euro. Een geslaagde herfinanciering kan alleen mogelijk zijn wanneer het sentiment op de Chinese obligatiemarkten in de komende weken en maanden goed blijft.

Qiu Xinhong, in Shenzhen money manager bij First State Cinda Fund Management Co., waarschuwt dat vooral de bedrijven actief in de oude industrietakken zoals staal momenteel kwetsbaar zijn. Verwacht wordt echter dat de Chinese overheid een handje zal komen toesteken wanneer er herfinancieringsproblemen opduiken.

Belangrijk voor buitenlandse beleggers wordt ook de evolutie van de koers van de yuan. Die koers stond in de afgelopen maanden onder druk, waarbij de Chinese regering probeerde de exportpositie van de Chinese bedrijven te beschermen. De kans lijkt echter klein dat de buitenwereld een te forse afwaardering van de yuan zal toestemmen. Vorige week lag de yuan opnieuw zwak op koers, maar de centrale bank greep onmiddellijk in met steunaankopen op de forexmarkten.

Caterpillar Financial Services, een dochter van de grootste machinebouwer in de wereld, heeft een obligatie in yuan op de markt. Ze loopt tot 25 november 2017, met een coupon van 3,40%. Op een koers van 99,545% bedraagt het rendement momenteel bijna 3,75%.

Het betreft een senior niet-gewaarborgde obligatie, verkrijgbaar in coupures van 1 miljoen yuan. Bij S&P heeft Caterpillar Financial Services een rating A. Het spreekt voor zichzelf dat aan een investering in Chinese yuan steeds wisselkoersrisico’s verbonden zijn.

Bronnen

Bloomberg Video: China faces record debt maturities in next 6 months

Bloomberg: Wall of debt in China