Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De obligatie van de dag: US Steel Corp (7,375% - 2020)

Een nieuwe naam bij Oblis met de obligatie van de Amerikaanse staalproducent US Steel Corp., die over vier jaar terugbetaald kan worden.

Een paar woorden over US Steel

United States Steel Corp. is gevestigd in Pittsburgh en produceert voornamelijk staalplaten met hoge toegevoegde waarde en tubes. De producten zijn bestemd voor de huishoudsector, autofabrikanten, producenten van industriële apparaten en de aardolie- en gasindustrie.

De jaarlijkse bruto productiecapaciteit van staal komt op 24.4 miljoen ton, via de installaties in Noord-Amerika en Centraal-Europa. 

Dumping in China

US Steel heeft, net als de andere Amerikaanse staalgiganten, vorig jaar zware verliezen geleden (1.5 miljard dollar voor een omzet van 11.57 miljard).

Om de termen van CEO Mario Longhi te gebruiken, werd US Steel geconfronteerd met één van de moeilijkste marktsituaties uit de geschiedenis, die vooral afgezwakt werd door de stortvloed van goedkoop (Chinees) staal.

Wij herinneren u eraan dat China nog steeds het exportstaal vrijstelt van belastingheffingen om zich zo te ontdoen van overtollig staal zonder te veel banen te schrappen. De praktijk van deze dumping wordt ook door de staalindustriëlen in Europa afgekeurd, maar vindt meer weerklank in de Verenigde Staten, waar de verkiezingen in volle gang zijn.

De democratische regering heeft inderdaad, in het kader van de aanvallen van Donald Trump tegen China, zojuist de heffingen op de Chinese staalrollen verhoogd naar 500%, nadat deze in maart al naar 300% waren verhoogd. Het is zelfs mogelijk dat dit zal resulteren in een volledig embargo vanuit de Verenigde Staten op het Chinese staal "wegens diefstal van industriële processen door de Amerikaanse filialen van de Chinese ondernemingen in deze sector".

De door de Amerikaanse autoriteiten genomen maatregelen beginnen hun vruchten af te werpen, want US Steel heeft het Amerikaanse staal sinds enkele weken 60% duurder kunnen verkopen. Het wachten is op de kwartaalresultaten van de groep om hier meer informatie over te krijgen.

Rendement van meer dan 9% ondanks de aanzienlijke stijging

De door de Amerikaanse autoriteiten getroffen maatregelen zijn efficiënt, want US Steel kan sinds enkele weken het Amerikaanse staal 60% duurder verkopen.

In afwachting van de komende kwartaalresultaten van de groep kan een duidelijke verbetering van de obligaties worden waargenomen. De obligatie op 7,375% tot 2020, om er maar één te noemen, is van een koers van 52% begin februari gestegen naar de koers van 94% van vandaag, 21 juni. Het jaarlijks rendement wordt tegelijkertijd teruggebracht van 30% naar 9%.

Deze obligatie, die beschikbaar is per coupures van 1.000 dollar (wisselkoersrisico), staat genoteerd met 'B' in de categorie speculatief bij Standard & Poor's.