Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De obligatie van de dag: Noble Group Ltd (6,75% - 2020)

Ontslagneming van bestuurders, kapitaalverhoging, verkoop van activa, nieuwe degradatie bij Standard & Poor's: de afgelopen weken zijn de actualiteiten geanimeerd voor Noble Group, de meest vooraanstaande handelaar in grondstoffen van Azië.

Noble Group, die zwaar is aangetast door de daling van de grondstofprijzen van de afgelopen jaren, verkeert in moeilijkheden, met een hoge schuldenlast, en wordt door de beleggers nauwgezet in het oog gehouden, vooral sinds de beschuldigingen over onregelmatigheden in de boekhouding, die vorig gelanceerd zijn door de (anonieme) blogger Iceberg Research.

De onderneming heeft, om de balans te herstellen, een serie maatregelen getroffen. Zij hebben bijvoorbeeld op aandringen van CEO Yusuf Alireza de in de landbouwhandel gespecialiseerde divisie Noble Agri verkocht. Alireza heeft, afgezien van de doorslaggevende rol in deze verkoop, de onderneming in staat gesteld om bankkrediet te verkrijgen, waardoor zij het hoofd konden bieden aan de onmiddellijke eindtermijnen. De aankondiging van eind mei over de ontslagneming van Yusuf Alireza heeft bij de beleggers verbazing teweeggebracht.

Naast het vertrek van Alireza heeft de handelaar in grondstoffen ook de bedoeling te kennen gegeven om het Amerikaanse filiaal Noble Americas Energy Solutions (NAES) te verkopen, dat door de waarnemers als één van de meest rendabele divisies van de groep wordt beschouwd.

Enkele dagen later kondigde Noble Group het vertrek (over twaalf maanden) aan van de voorzitter en oprichter, de Britse zakenman Richard Elman, alsmede een kapitaalverhoging van 500 miljoen dollar.

Standard & Poor's degradeert de notering

Voor de obligatieschuldeisers is het perspectief van een inbreng van vers geld om de balans te versterken een positieve ontwikkeling, maar de ratingbureaus blijven anderzijds zeer behoedzaam.

Standard & Poor's heeft trouwens enkele dagen geleden de notering van de groep met een positie verlaagd, naar 'B+' en daarbij het perspectief 'negatief' gehandhaafd. Het is dus duidelijk dat een nieuwe verlaging niet uitgesloten is. Het agentschap maakt zich vooral zorgen over de vermindering van de liquiditeiten van de onderneming.

Flinke opleving voor de obligatie tot 2020

De obligatie van Noble Group op 6,75% tot 2020 is vandaag op de schuldmarkt beschikbaar op 83% van de nominale waarde, een prijs die heel wat hoger is dan het niveau van 55% van begin januari, bij onze laatste analyse van de waarde.

Dit herstel kan worden verklaard door de stijging van de grondstofprijzen van de afgelopen maanden. Maar het huidige rendement van 13% illustreert nog steeds het bijzonder riskante aspect van deze obligatie, wat verband houdt met de financiële situatie van Noble Group.

De investering is vastgesteld op 100.000 dollar in nominale waarde (wisselkoersrisico).

 

Bronnen

Noble Group shares fall after S&P rating downgrade (Reuters)

Les communiqués de Noble Group