Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligaties in Australische dollar bieden een veilige vluchthaven in periodes van volatiliteit

Obligaties in Australische dollar bieden een veilige vluchthaven in periodes van volatiliteit, zo blijkt uit de recentste prestaties geleverd door deze obligaties. Bank of America Merrill Lynch stelt vast dat een index bestaande uit bedrijfsobligaties in AUD sinds 31 maart gemiddeld een return van 1,20% opleverde.

Daarmee deden ze het beter dan obligaties opgenomen in de indices die de prestaties van Canadese, Britse, Japanse en Europese bedrijfsobligaties weerspiegelen. Zelfs de index voor staatsobligaties uit de emerging markets werd geklopt, evenals de MSCI World Index of Equities.

Gavin Goodhand, fondsbeheerder bij Altius Asset Management in Sydney, is van mening dat de markt voor bedrijfsobligaties in AUD nog steeds vertrouwen uitstraalt. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de vertraging van de Chinese economie minder dramatische vormen heeft aangenomen dan op een bepaald moment was gevreesd.

Volgens Goodhand vormen de Australische banken één van de pijlers van stabiliteit onder de Australische dollar. Die banken boden zelfs tijdens de grote crisis van 2007-2008 beter weerstand dan de belangrijkste branchegenoten. Daarnaast heeft ook de vastgoedsector een relatief stabiel karakter.

Vanzelfsprekend is ook de relatieve sterkte van de Australische economie één van de sterkhouders onder de dollar. Het land is niet voor niets één van de weinigen waar de rente niet onder nul is gedaald. De groei van het BBP op jaarbasis bedroeg tijdens het eerste kwartaal nog steeds iets meer dan 3%.

De werkloosheidsgraad stabiliseert anderzijds rond 5,70%. Wie over de afgelopen 10 jaar belegd was in een gemiddelde portefeuille bestaande uit obligaties in AUD kon een rendement van meer dan 35% realiseren. Ook over een langere periode lag het rendement hoger dan met beleggingen in andere valuta’s. 

Een rendement van 5,50% in AUD

Glencore Australia Holdings heeft een obligatie in Australische dollars op de markt. De lening van het grondstoffenbedrijf heeft een looptijd tot 19 september 2019, met daaraan gekoppeld een coupon van 4,50%. We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen dat aan een belegging in AUD wisselkoersrisico’s zijn verbonden.

Aan een koers van 97,50% bedraagt het rendement bijna 5,50%. De obligatie in kwestie betreft een senior niet-gewaarborgde die niet verkrijgbaar is in coupures van 10.000 AUD. Glencore Australia Holdings heeft bij Standard & Poor's een rating BBB-.

 

Bron

Bloomberg: Aussie Company Bonds Give Refuge From Global Volatility