Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Russische economie houdt beter stand dan verwacht

De Russische economie heeft zwaar te lijden gehad van de maatregelen aangekondigd door het westen als vergelding voor de betrokkenheid van het land in de oorlog in Oekraïne. Daarnaast kreeg het Russische Bruto Binnenlands Product (BBP) ook rake klappen als gevolg van de daling van de olieprijs.

Op de oliemarkt lijkt de rust te zijn teruggekeerd, voor een vat ruwe olie (West Texas Intermediate) moet inmiddels opnieuw meer dan 45 dollar betaald worden. De stabilisering van de olieprijs is uiteraard goed nieuws voor de Russische economie, die eveneens weer vaste grond onder de voeten lijkt te krijgen.

De Russische economie houdt inderdaad beter stand dan verwacht. Tijdens het tweede kwartaal kromp het BBP nog met 0,60% en dat was de kleinste daling sinds het begin van de huidige recessie. Die recessie was overigens de langste die Rusland in de afgelopen 20 jaar heeft getroffen.

In het eerste kwartaal van dit jaar was nog sprake van een daling van het Russisch BBP met 1,20%. De door het federaal bureau voor de statistiek gerapporteerde daling met 0,60% voor het tweede kwartaal was beter dan de daling met 0,80% waar de analisten op gerekend hadden.

Cristian Maggio, head of emerging-market research bij Toronto Dominion Bank, is van mening dat het nog te vroeg is om echt optimistisch te worden. Maggio vreest dat de Russische economie een periode van stagnatie of lage groei tegemoet zal gaan. Vooral de consumentenvraag kan in de komende maanden zwak blijven.

Een rendement van meer dan 8% in RUB

Maar betere macro-economische indicatoren kunnen de roebel in de komende maanden een duwtje in de rug geven. In zo’n scenario kan een obligatie in roebels kansen bieden. Wie gelooft in de roebel, mag kijken naar een obligatie uitgegeven door International Finance Corporation met een looptijd tot 17 december 2018 en een coupon van 8,75%.

Aan een koers van 101,30% bedraagt het rendement nog meer dan 8%. Het betreft een senior niet-gewaarborgde obligatie, verkrijgbaar in coupures van 100.000 RUB. Bij Standard & Poor's heeft International Finance Corporation een triple A rating. We hoeven ongetwijfeld niet te vertellen dat aan een belegging in roebels valutarisico’s verbonden zijn.

 

Bron

Bloomberg: Russian Economy Shrinks Less Than Forecast as Crisis Peters Out