Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Betere voorzichten bij Glencore voor de reductie van de schuldenlast, de obligaties doen het goed

Glencore heeft gisteren 3% moeten inleveren op de beurs van Londen, de terugslag van de publicatie van de halfjaarlijkse resultaten. Er heerst meer stabiliteit op de secundaire markt. Oblis biedt een samenvatting.

Glencore heeft voor de opening van de beurs de halfjaarlijkse resultaten gepubliceerd. Deze vertonen een omzet van 69,4 miljard dollar, wat een terugloop is van 6% over een jaar genomen, een vermindering van 13%, naar vier miljard, van het bruto exploitatie-overschot en een netto verlies dat bijna is gehalveerd, naar 369 miljoen dollar.

Ivan Glasenberg, algemeen directeur, die commentaar op deze resultaten heeft geleverd, verklaarde dat "de recente ontwikkeling van de grondstoffen na een moeilijk begin van het jaar constructiever is gebleken en de bedrijfsprestatie van Glencore heeft ondersteund". De CEO verwacht desondanks dat de markten volatiel zullen blijven.

De beleggers waren klaarblijkelijk teleurgesteld dat de vooruitzichten voor de bedrijfswinst niet opwaarts zijn herzien, maar de directie heeft anderzijds de doelstellingen wat betreft de reductie van de schuldenlast wel opwaarts herzien. Men verwacht dat de schuld vóór het einde van het jaar terug zal worden gebracht naar een bedrag van tussen 16,5 en 17,5 miljard dollar, in vergelijking tot 17 miljard en 18 voorheen.

"Wij hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in onze maatregelen op het gebied van schuldenlastvermindering," preciseerde Ivan Glasenberg. Hij voegde eraan toe dat de onderneming het objectief van de verkoop van activa voor 4 tot 5 miljard dollar al ruimschoots heeft bereikt.

Een jaarlijks rendement van meer dan 4%

De aandelen van Glencore zijn in de loop van woensdag tot 6% gedaald op de beurs van Londen, maar er is sprake van meer stabiliteit voor de verschillende obligaties die door de Zwitserse groep zijn uitgegeven.

De obligatie in dollar, om er maar één te noemen, die in 2023 kan worden terugbetaald en een coupon heeft van 4,125%, ontwikkelt zich met een licht stijgende tendens, op 99,90% van de nominale waarde, wat overeenkomt met een jaarlijks rendement van meer dan 4%.

Glencore Funding LLC, de uitgever van deze lening 'senior, niet-gegarandeerd', staat genoteerd in de categorie 'Investment Grade' bij Standard & Poor's (beoordeling 'BBB-').

Wij richten de aandacht op de opmerkelijke ontwikkeling van deze obligatie sinds het dieptepunt van januari, toen de waardetitel verhandeld werd op 65% van de nominale waarde. Het door de onderneming gepresenteerde plan voor de schuldenlastvermindering, in combinatie met de stijging van de grondstoffen, heeft de schuldeisers zichtbaar gerustgesteld.

Wij signaleren tot slot dat Glencore obligaties in Australische dollar heeft uitgegeven. Het onderdeel op 4,50% tot 2019 wordt verhandeld op 101% van de nominale waarde, met een jaarlijks rendement dat daarmee op 4,20% komt.