Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Bijna 3,50% rendement op Portugese staatsobligatie

Europese staatsobligaties kunnen nog altijd goede rendementen opleveren. Dat blijkt wanneer we kijken naar de evolutie van de Bloomberg World Bond Indexes over de afgelopen 3 maanden. Want de beste presteerder in de eurozone blijkt een land te zijn dat we niet meteen vooraan verwacht hadden.

We hebben het dan meer bepaald over Spanje. De staatsobligaties van dit land leverden over een periode van 3 maanden een return van 3,50% op en dat is dus meer dan eender welk land uit de regio. Nochtans is de politieke situatie in dit land allesbehalve benijdenswaardig.

Zowel in december 2015 als in juni 2016 moesten de Spanjaarden naar de stembus, zonder dat beide stembusgangen een duidelijke overwinnaar opleverden. De zittende premier Rajoy slaagde er geen van beide keren in om een nieuwe regering op de been te brengen.

Zoals de zaken er nu voor staan, is de kans groot dat een derde verkiezingsronde noodzakelijk zal zijn. Zonder enige waarborg evenwel dat deze ronde een uitslag zal opleveren die het zal toelaten om vooralsnog een stabiele regering te vormen. De politieke kaarten liggen in Spanje zodoende ongunstig geschud.

Mark Dowding, in Londen werkzaam voor BlueBay Asset Management LLP, stelt vast dat politieke onzekerheid blijkbaar dus geen bezwaar vormt voor de obligatiebeleggers. Spaanse staatsobligaties liggen goed in de markt en hij ziet geen reden waarom daar verandering in zou komen.

Maar hij vestigt tevens de aandacht op de Portugese staatsobligaties, die duidelijk achtergebleven zijn op die van het grote buurland. De Portugese staatsobligatie met looptijd tot 21 juli 2026 draagt een coupon van 2,875% en aan een koers van 96,04% bedraagt het rendement bijna 3,50%. Het betreft een senior niet-gewaarborgde obligatie verkrijgbaar in coupons van 1000 euro.

Bron

Bloomberg: Best Bonds in Euro Region Show Investors Don’t Miss a Government