Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Archer Daniels Midland heeft coupon uitbetaald

Het Amerikaans bedrijf Archer Daniels Midland is een bekende naam in de landbouwsector. Vorige week maakte dit bedrijf actief in de agro-industrie de resultaten over het voorbije boekjaar bekend. Van die gelegenheid maken we gebruik om nog eens te kijken naar de obligatie die loopt tot 2026 en waarvan de coupon vorige week werd uitbetaald.

De obligatie in kwestie werd verleden zomer uitgegeven, met de emissie er van werd 1 miljard dollar opgehaald. Het betreft een senior niet-gewaarborgde die aan 93% van de nominale waarde wordt verhandeld. Door deze obligatie te kopen kan u een jaarlijkse rendement van 3,25% realiseren, rekening gehouden met een coupon van 2,50%.

Zoals hierboven al gezegd is de coupon juist uitbetaald, waardoor de verlopen intresten die terugbetaald moeten worden tot een minimum beperkt zijn. Archer Daniels Midland is een emittent met een rating met investment grade, bij Moody’s bedraagt de rating A en bij Standard & Poor’s is dat A2. Omdat het  een obligatie in dollars is, is er een wisselkoersrisico aan verbonden.

Nettowinst met 30% gedaald

Archer Daniels Midland werd in 1902 opgericht in Chicago en is één van de grote bedrijven in de sector van de agro-industrie met honderden opslagplaatsen en magazijnen wereldwijd. De Amerikaanse multinational maakt op basis van granen en olies voedingsmiddelen voor mensen en dieren. Daarnaast worden ook landbouwproducten verwerkt voor de energiesector en voor de industrie.

Archer Daniels Midland is ook één van de zwaargewichten in de wereldwijde handel in landbouwproducten. In deze sector zijn bedrijven als Louis Dreyfus, Bunge en Cargill de belangrijkste concurrenten. Dit viertal wordt ook wel eens omschreven onder het acronym "ABCD", het zijn de 4 groepen die de handel voor landbouwgrondstoffen domineren.

Met 32.300 werknemers is het bedrijf vertegenwoordigd in 160 landen. Vorige week werden de resultaten over het voorbije boekjaar bekendgemaakt. De omzet bedroeg 62,3 miljard dollar, of een daling met 8% ten opzichte van het jaar voordien. De terugval in de nettowinst was nog meer uitgesproken: minus 30% tot 1,27 miljard dollar.

Juahn Luciano, Chief Executive Officer van het bedrijf, vestigde in een toelichting over de prestaties over het vierde kwartaal de aandacht op de sterke prestaties op de maïsmarkt en op de goede resultaten in de afdeling bio.

De resultaten werden in negatieve zin beïnvloed door de zwakke oogsten van soja en maïs in Brazilië. Daar stonden dan weer sterke prestaties in raffinage,verpakking en biodiesel tegenover, dit dankzij een sterke vraag.

Luciano is optimistisch voor het boekjaar 2017 dat de groep moet toelaten om zijn resultaten te verbeteren, dit dankzij een verbetering in alle segmenten van de markt waar het bedrijf actief in is. Het opstarten van nieuwe projecten en de ingebruikname van nieuwe installaties zullen de resultaten in positieve zin beïnvloeden

Bron

ADM expects lift from Trump reforms, downplays trade concern (Reuters)