Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie Intel met looptijd tot 2026 en rendement van 3,30% is verkrijgbaar onder pari

Vandaag vestigen we nogmaals even de aandacht op de obligaties van Intel, de grootste producent van halfgeleiders in de wereld. Blikvanger is deze keer de obligatie die loopt tot 19 mei 2026 met een coupon van 2,60%.

Deze obligatie is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar, waardoor er een wisselkoersrisico aan verbonden is. Op de secundaire markt wordt ze momenteel onder pari verhandeld, meer bepaald aan een koers van 94,70%. Daardoor bedraagt het rendement 3,27%. Met een rating « A+ » bij Standard & Poor’s mag deze obligatie ondergebracht worden in de categorie  « Investment grade ».

Begin februari bedroeg de koers nog ongeveer 97%, maar vervolgens kwamen enkele gouverneurs van de Federal Reserve Bank (de Amerikaanse centrale bank) een stijging van de belangrijkste rentevoeten in de VS in het vooruitzicht stellen. Inmiddels heeft de Fed de rente op haar fed funds op woensdag 15 maart inderdaad met een kwart procent verhoogd. Die renteverhoging heeft geleid tot een stijging van de obligatierendementen en dus ook tot een daling van de obligatieprijzen.

Overname van Mobileye

Op 13 maart laatstleden kondigde Intel de overname aan van het Israëlisch bedrijf Mobileye, dat wereldleider is in anti-aanrijdingstechniek. Die techniek speelt uiteraard een belangrijke rol bij de komst van de zelfrijdende wagen. Voor deze overname werd een recordbedrag van 15,30 miljard dollar op tafel gelegd.

De obligatiebeleggers maakten zich over deze overname allesbehalve ongerust, getuige het feit dat de obligatiekoersen op de secundaire markt zelfs licht opveerden. Intel wil de overname van Mobileye financieren met eigen middelen en verwacht niet dat de rating in de categorie Investment grade er door gevaar zal lopen. De transactie zal naar verwacht binnen een periode van negen maanden afgerond zijn. Naar eigen zeggen zal ze met onmiddellijke ingang een positief effect hebben op de resultaten.

Beide bedrijven, die al een tijdje samenwerken, willen de krachten bundelen op de markt voor zelfrijdende of autonome wagens. De verkoop van deze wagens zonder chauffeur zou in de toekomst hoogst winstgevend moeten worden, zo stond in de krant Le Monde te lezen.

Intel realiseerde in 2016 een omzetcijfer van 59,40 miljard dollar. In een persmededeling verklaarde het bedrijf de omvang van de markt voor (semi) zelfrijdende wagens tegen 2030 in te schatten op 70 miljard dollar.

Bronnen

De persmededelingen van Intel

Will Intel Corporation eventually build Mobileye’s chips in-house? (Motley Fool)

Intel rachète la société israélienne Mobileye pour un montant record de 15 milliards de dollars (Le Monde)