Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Nieuwe obligatie ING Groep op 10 jaar met coupon van 3,95%

ING Groep heeft deze week voor een bedrag van 1,50 miljard dollar een obligatie geplaatst met een looptijd tot 29 maart 2027. Deze zijn voorzien van een coupon van 3,95%, jaarlijks uit te betalen.

De obligatie is verkrijgbaar in coupures van 200.000 dollar, ze heeft bij Standard & Poor’s een rating A-. Tijdens de eerste noteringen op de secundaire markt is de koers lichtjes gedaald tot 99,648% van de nominale waarde. Daardoor bedraagt het rendement 3,99%. Afgelopen week is de spanning op de obligatiemarkten enigszins toegenomen.

Obligatiemarkt staat onder druk vanuit de VS

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan stellen we inderdaad een zekere toename van de volatiliteit op de obligatiemarkt vast. Vooral de onzekerheid over de hervorming van het gezondheidsstelsel weegt op de obligatiekoersen. Die hervorming lijkt minder vlot te gebeuren dan Donald Trump had verwacht. Daardoor dreigt ook de hervorming van de belastingen vertraging op te lopen.

Sommige bedrijven hebben aantrekkelijkere risicopremies moeten aanbieden om de emissies van hun obligaties te doen slagen. Anderen hebben besloten om nieuwe emissies maar even op de lange baan te schuiven. Andrew Brenner, verantwoordelijke bij National Assurance, heeft waarschijnlijk gelijk door te stellen dat ‘het moeilijk is om een juiste prijs vast te leggen in een markt die door onevenwichten wordt gekenmerkt.’

Hogere risicopremies

Er is ook nog een obligatie van Goldman Sachs, de zakenbank die woensdag 1,75 miljard dollar ophaalde met een obligatie die loopt tot december 2020. De risicopremie bedroeg hier 110 basispunten ten opzichte van staatsobligaties met dezelfde looptijd. Ter vergelijking: de obligaties van de zakenbank die al in omloop zijn met looptijd tot april 2020 werden dinsdag nog verhandeld aan een risicopremie van 91 basispunten.

Bron 

The Financial Times - US market jitters sap enthusiasm for corporate bonds