Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

7% rendement gedurende 2 jaar met een Griekse staatsobligatie

De afgelopen weken werd er door de beleggers weer druk gekocht in Griekse staatsobligaties. Het akkoord dat 2 weken geleden werd afgesloten met de Eurogroep is daar uiteraard niet vreemd aan.

Bij wijze van voorbeeld kijken we even naar de obligatie die nog 2 jaar loopt en die op 17 april 2019 op de vervaldag komt. De koers van deze obligatie is in de afgelopen 2 maanden met 6 punten gestegen. Ze wordt momenteel verhandeld aan 96% van de nominale waarde, waardoor het rendement op jaarbasis 7% bedraagt. De beleggers gaan er dus van uit dat de obligatie in kwestie op de eindvervaldag gewoon terugbetaald zal worden.

Ze is verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro. De coupon is zojuist geknipt, waardoor de beleggers de obligatie kunnen kopen met een minimum aan verlopen intresten.

De Griekse schulden worden nog steeds als speculatief beschouwd door de grote ratinghuizen, Standard & Poor’s heeft bijvoorbeeld een rating « B- » voor deze obligatie waarmee destijds 3 miljard euro werd opgehaald.

Nieuwe economische maatregelen

In de inleiding werd al verwezen naar de overeenkomst die op 7 april werd afgesloten met de schuldeisers, waarbij op de eerste plaats de Eurogroep wordt bedoeld. Deze groep omvat de ministers van Financiën van de landen die deel uitmaken van de eurozone. Het spreekt voor zich dat het bereiken van een dergelijk akkoord de beleggers enigszins gerust heeft gesteld.

Griekenland en de schuldeisers van het land (de Europese centrale banken, het Europees Stabiliteitsmechanisme en het Internationaal Monetair Fonds) sloten een compromis wat betreft nieuwe economische maatregelen in ruil voor een verdere financiering.

Athene heeft beloofd de uitgaven terug te dringen met 2% van het Bruto Binnenlands Product tussen 2019 en 2020, wat neerkomt op extra besparingen voor een bedrag van 3,60 miljard euro. Een nieuwe aanpassing van de pensioenen (de 14de al in 7 jaar tijd) is afgesproken, evenals een hervorming van de belastingen.

Als gevolg van het bereikte akkoord wordt een nieuwe schijf van financiële hulp voor Griekenland gedeblokkeerd. Daardoor kan Griekenland deze zomer aan zijn financiële verplichtingen voor een totaal bedrag van 7 miljard euro voldoen.

Hierbij moet gedacht worden aan de obligatie met een vaste coupon van 3,375% die op 17 juli van dit jaar moet terugbetaald worden.