Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De waarde van de week: Tesco

We nemen deze week de Britse supermarktketen Tesco onder de loep. Het bijzondere aan deze distributiegroep is dat ze onlangs de eerste stijging van de omzet op de eigen thuismarkt sinds zeven jaar kon aankondigen.

Tesco bestaat al bijna 100 jaar en de beurskapitalisatie van het bedrijf op de beurs van Londen bedraagt bijna 15 miljard pond sterling. Buiten het Verenigd Koninkrijk is Tesco ook actief in Azië en Oost-Europa.

In de winkelrekken zijn zowel voedings- als niet-voedingsproducten aan te treffen, terwijl via dochter Tesco Mobile ook telefonie wordt aangeboden. In het boekjaar 2016-2017, afgesloten op 28 februari laatstleden, realiseerde het bedrijf een omzet van 55,90 miljard pond of een stijging met 3,70% ten opzichte van het boekjaar voordien.

Ondanks de concurrentie van hard-discounter Aldi en Lidl en de inflatoire druk als gevolg van de koersdaling van het Brits pond slaagde Tesco er in om de operationele winst met 29% te doen stijgen tot 1,28 miljard pond. Daarmee deed het bedrijf het duidelijk beter dan de 1,20 miljard pond waar het management op had gerekend.

Onder aan de streep was er niettemin een netto verlies van 40 miljoen pond, dit als gevolg van een eenmalige voorziening van 235 miljoen pond. Deze voorziening werd aangelegd in het kader van het boekhoudkundig schandaal dat Tesco drie jaar geleden trof. Door een schikking te betalen kon het bedrijf een proces vermijden.

Kort samengevat kwam de zaak er op neer dat Tesco gedwongen was toe te geven de resultaten overschat te hebben, waarbij een truucje werd gebruikt om het verlies aan marktaandeel te camoufleren. De zaak leidde tot het vertrek van verschillende managers, tot een onderzoek door de Britse financiële toezichthouder en tot een verlaging van de kredietrating door de ratinghuizen Mood’s en Fitch.

Koers afgestraft na de publicatie van de voorlopige cijfers

Op de beurs van Londen moest het aandeel Tesco na de publicatie van de cijfers fors terrein prijsgeven, de koers daalde met bijna 6%. Er werd die dag gehandeld aan koersen in de buurt van 184,40 pond, inmiddels zitten we aan 181 pond. Toch lijkt de koers zich wat te herstellen van de bodem op 173,80 pond die in april werd opgetekend.

Momenteel hebben zes analisten een koopadvies, zes een advies houden en negen een verkoopadvies. De analisten van Bloomberg denken dat de koers in de komende maanden door het niveau van 200 pond kan breken.

Weinig verlopen intresten bij de obligatie 2047

Tesco heeft heel wat obligaties op de markt, waaronder ook verschillende met een langere looptijd. Zo is er bijvoorbeeld de obligatie die loopt tot 2047 met een coupon van 5,125%.

Ze is verkrijgbaar in coupures van 50.000 pond. Aan een koers van 101,30% bedraagt het rendement op jaarbasis 5%. Interessant om te weten is dat deze obligatie 10 april ex-coupon ging, wat betekent dat er bij een aankoop weinig verlopen intresten moeten worden betaald.

De obligatie terugbetaalbaar in 2042 is verkrijgbaar in coupures van 50.000 (ditmaal) euro en draagt een coupon van 4,875%. Ze noteert onder pari aan een koers van 96% van de nominale waarde, waardoor het rendement op 5,20% kan berekend woren.

Beide obligaties worden door Standard & Poor’s tot de speculatieve categorie gerekend, getuige een rating « BB+ ».