Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op de sector van grondstoffenhandelaren

Wie naar een goede spreiding in zijn beleggingsportefeuille streeft, doet er verstandig aan om zijn posities te verdelen over verschillende sectoren. Daardoor is het mogelijk om de risico’s te spreiden, maar ook om een bepaald rendement op de gedane investeringen te realiseren. Deze diversificatie kan ook geschieden aan de hand van obligaties uitgegeven door de grote bedrijven die handelen in grondstoffen, zoals Glencore, Louis Dreyfus, Trafigura of Noble.

De sector van de grondstoffen of de commodities groepeerst de basismaterialen of de grondstoffen (producten van de aarde), bewerkt of niet bewerkt, zoals de olie, mineralen, granen, suiker enzovoort.

De grondstoffenhandelaren produceren deze commodities ofwel zelf ofwel kopen ze die op, stockeren ze in afwachting dat een nieuwe koper is gevonden. Eventueel zullen ze die op zo’n manier bewerken dat ze beter aan de vraag beantwoorden. Tenslotte zullen ze ook instaan voor de levering van de bestelde grondstoffen.

Sector goed op dreef tot 2012

De spelers in de sector hebben goede jaren gekend tussen 2007 en 2012. De prijzen voor grondstoffen stegen en bleven maar stijgen, onder ander als gevolg van een sterke vraag vanuit Azië, Afrika en Rusland.

Bijgevolg konden ze in die periode stevige winsten realiseren. Zo realiseerde Louis Dreyfus Commodities op het hoogtepunt  van de cyclus een nettowinst van meer dan 1miljard dollar. Dit bedrijf slaagde er zelfs in om de omzet in minder dan 10 jaar te verviervoudigen. Die omzet steeg zo tot meer dan 60 miljard dollar.

Markt is veel volatieler geworden

Globale overproductie als gevolg van de sterk gestegen prijzen maakte een einde aan deze periode van voorspoed voor de bedrijven uit de sector van de commodities.

Op de markten zijn de prijzen voor grondstoffen fors gedaald. Bovendien zijn is de markt veel volatieler geworden, waarbij goede periodes afgewisseld worden door periodes met dalende prijzen.

Zo werd voor een vat ruwe olie (crude oil) begin maart bijvoorbeeld 54 dollar betaald, om 10 dagen later terug te vallen op 48 dollar. Vervolgens werd een maand later opnieuw de kaap van 53 dollar naar boven doorbroken (11 april). Op 4 mei viel de olieprijs echter weer terug tot 45 dollar, om momenteel 49 dollar te bedragen.

 

Op de chart zien we dat de olieprijs sterk kan schommelen, zowel naar omhoog als naar omlaag (hetzelfde geldt voor andere grondstoffen).

Koersen van obligaties uit de sector beïnvloed door de resultaten van Noble Group

Noble Group maakte over het eerste kwartaal een verlies van 130 miljoen dollar bekend. Dat verlies was onder andere het gevolg van een sterke daling van de steenkoolprijzen, maar ook van het opdrogen van de volatiliteit op deze markt. De tegenvallende resultaten van dit bedrijf wogen in meer of mindere mate op de obligaties van de andere bedrijven uit de sector.

De obligatie van Noble Group met coupon van 6,75% en looptijd tot 29/01/2020 wordt nu verhandeld aan 51,62%, tegenover enkele dagen geleden geleden…95,59%.

Ze is verkrijgbaar in coupures van 100.000 dollars met een rating B bij Standard & Poor’s. Het rendement bij deze obligatie is zodoende opgeroepen tot 38,33%. De beleggers verwachten blijkbaar een herschikking van de schulden bij Noble.

Wat de obligatie van de belangrijkste directe concurrenten betreft: de achtergestelde obligatie van Trafigura Group kreeg eveneens een prijsdaling te slikken, ze noteert momenteel rond pari.

Rekening houdend met een coupon van 6,875% kan de belegger tot aan de call (2022) rekenen op een rendement van 6,875%. In 2022 wordt de coupon van deze obligatie, verkrijgbaar in coupures van 200.000 dollar, variabel wanneer de call niet wordt uitgeoefend.

Hetzelfde geldt voor de achtergestelde perpetual van Louis Dreyfus. De belegger mag rekenen op een vaste coupon van 8,25% tot een volgende mogelijke call op 12 september eerstkomend. In geval van niet-opvraging zal ook hier de coupon variabel worden. Hij wordt dan berekend op basis van de Amerikaanse rente op 5 jaar met een premie van 7,474% tot 2022 en nadien een premie van 8,474%. Op een huidige koersn van 101,34% bedraagt het rendement tot de volgende call 3,982%.

De obligaties van Glencore hielden anderzijds beter stand. Deze emittent wordt dan ook beschouwd als van betere kwaliteit. Het bedrijf geniet binnen de sector dan ook een betere reputatie.

De obligatie Glencore Funding is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar met een looptijd tot 27/03/2027. Momenteel wordt ze verhandeld aan 98,23% van de nominale waarde.

Met een coupon van 4% bedraagt het rendement 4,22%. Standard & Poor’s heeft een rating BBB voor deze obligatie, waardoor ze tot de categorie Investment Grade gerekend mag worden.

Bron

Les Echos – Louis Dreyfus Company, objectif transformation