Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Rendement rond 8% op Argentijnse staatsobligatie per 1.000 dollars en met looptijd van 100 jaar

In april 2016 is Argentinië na een afwezigheid van 15 jaar teruggekeerd naar de obligatiemarkten. Het land moest 15 jaar in de koelkast blijven als gevolg van de crisis van 2001, die tot een conflict met de schuldeisers had geleid. Dat conflict werd voor de rechtbank uitgevochten, een proces dat heel wat tijd opslorpte. De Argentijnen zijn nu met een nieuwe obligatie op de markt gekomen, ditmaal eentje met een coupon van 7,125% die jaarlijks in twee schuifjes zal betaald worden.

De nieuwe obligatie werd onder pari uitgegeven, meer bepaald aan een koers van 90% van de nominale waarde. Daardoor bedraagt het rendement op deze emissie 7,917%. Op de secundaire markt blijft de koers relatief stabiel en wijkt niet veel af van de uitgifteprijs.

Het betreft een senior niet-gewaarborgde obligatie uitgegeven in coupures van 1.000 dollar. Ze heeft een rating B3 bij Moody’s, waardoor ze in de speculatieve categorie thuishoort.

Voor 9,75 miljard dollar aan vraag naar de nieuwe obligatie

Argentinië is er de afgelopen maanden in geslaagd om de goodwill van de ratingagentschappen af te dwingen. De rating ging van B- naar B bij Standard & Poor's, terwijl Moody’s de bias of outlook verhoogde. Onder president Mauricio Macri slaagt het land er bovendien weer in om beleggers aan te trekken, die blijkbaar opnieuw vertrouwen hebben in de geloofwaardigheid van het land.

Volgens het Argentijns ministerie van Financiën stonden er in het orderboekje voor een totaalbedrag van 9,75 miljard dollar aan bestellingen ingeschreven. De laatste emissies in Zwitserse frank in maart van dit jaar en in euro in oktober van vorig jaar kenden daarentegen een eerder gemengde ontvangst.

Argentinië wil het daarbij niet laten en maakt zich klaar om dit jaar nog nieuwe obligaties in euro, peso, yen of Zwitserse frank uit te geven. Het land heeft namelijk geld nodig om het begrotingstekort van 4,20% van het BBP te financieren.

Tegenstrijdige adviezen voor de laatste emissie

Volgens Jorge Piedrahita, directeur generaal van Puma Investments, is het nog veel te vroeg voor Argentinië om obligaties met een looptijd van 100 jaar uit te geven. Een blik op het verleden leert volgens hem dat het niet mogelijk is om een periode met looptijd van 20 jaar te vinden waarin Argentinië niet failliet is gegaan. Sinds de Argentijnen in 1816 onafhankelijk werden, is hun land maar liefst 8x overkop gegaan.

De Financial Times laat echter een ander geluid horen. Daar stond te lezen dat aan een rendement van bijna 8% het mogelijk moet zijn om de aanvankelijke investering na ongeveer 12 jaar te recuperen. Daarbij is dan nog niet eens rekening gehouden met een eventuele stijging van de obligatiekoers.

Bronnen  

Financial Times - Argentina launches century bond

CNBC - Argentina sees strong demand for surprise 100-year bond