Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Focus op de yuan

Wie naar een goede spreiding in zijn beleggingsportefeuille streeft, doet er verstandig aan om zijn posities te verdelen over verschillende valuta’s. Daardoor is het mogelijk om de risico’s te spreiden, maar ook om een bepaald rendement op de gedane investeringen te realiseren. Deze diversificatie kan ook geschieden aan de hand van obligaties in Chinese yan uitgegeven door grote bedrijven.

China blijft de superlatieven verzamelen, de Chinese economie is momenteel al de tweede in de wereld. Het land is bovendien de grootste mondiale exporteur en beschikt over de grootste valutareserves. Hoewel sterk gediversifieerd, wordt de Chinese economie nog altijd gedomineerd door de landbouw en door de verwerkende industrie. Volgens de Monitor of the International Commerce mag echter ook de mijnbouwsector niet onderschat worden.

Een economie gebouwd op schulden

Peking maakte over 2016 een groei van het BBP met 6,70% bekend of het laagste groeitempo in 26 jaar. Die tragere groei was te wijten aan een vertraging van de wereldeconomie. Over het eerste kwartaal van dit jaar werd een groei met 6,90% bekendgemaakt, aldus het Nationaal Bureau voor de Statistiek.

Het IMF rekent voor dit jaar op een groei van het BBP met 6,70%, waar dat in januari en in april respectievelijk nog maar 6,50% en 6,60% was. Deze opwaartse aanpassing valt te verklaren door de steun van de publieke sector in de vorm van belangrijke infrastructuurwerken en aan de goede gang van zaken op de vastgoedmarkt. Die laatste sector profiteert van de opmars van het schaduwbankieren (« shadow banking »), de niet-gereguleerde vorm van bedrijfsfinanciering.

De beleggers blijven zich zorgen maken over het schuldenprobleem in China, hoewel de autoriteiten een aantal maatregelen hebben aangekondigd om die angst te bezweren. Zo werden de rentevoeten op korte termijn weer verhoogd. De belangrijke referentievoet op 12 maanden is echter sinds oktober 2015 ongewijzigd en bedraagt nog steeds 4,35%.

Moody’s verlaagt kredietrating, yuan wordt duurder

De Chinese schuldengraad werd op het einde van vorig jaar geraamd op 260% van het BBP, tegenover 160% in 2008. Dit blijkt uit de cijfers die door Bloomberg Intelligence warden bekendgemaakt. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat het grootste deel van de schulden binnenlandse schulden zijn. Dat verklaart waarom het land onder leiding van Xi Jinping weinig hinder ondervond van een verlaging van de kredietrating door Moody’s op 24 mei laatstleden.

Voor de eerste keer sinds 1989 heeft het ratinghuis de kredietrating voor de Volksrepubliek China verlaagd, meer bepaald van « Aa3 » tot « A1 ». Moody’s maakte zich met name zorgen over de verzwakte financiële situatie in het land.

Op de forexmarkten is de koers van de yuan sinds de downgrading door Moody’s met 1% gestegen ten opzichte van de euro, zo signaleert Le Figaro. Deze stijging kan betekenen dat de People’s Bank of China opdracht heeft gekregen om de koers van de yuan te ondersteunen. Sinds het begin van dit jaar is de situatie echter minder rooskleurig, getuige een terugval met 4% van de yuan ten opzichte van de euro.  

We herinneren er aan dat sinds het opgeven van de koppeling van de dollar aan de yuan in 2005 de Chinese monetaire autoriteiten de koers van de yuan hebben vastgepind aan een spilkoers ten opzichte van de dollar, waarrond die koers dagelijks met +/- 2% mag schommelen. In de zomer van 2015 had China de referentiekoers van de yuan ten opzichte van de dollar fors laten dalen, een ingreep die in feite neerkwam op een devaluatie van de Chinese munt. De maatregel was bedoeld om een vertragende export weer aan te zwengelen. Uit een rondvraag gedaan door Bloomberg blijkt dat de analisten tussen nu en het einde van dit jaar een mediaankoers van de yuan ten opzichte van de euro van 6,97 yuan verwachten.

Beleggen in yuan

Er zijn verschillende mogelijkheden om via obligaties te beleggen in yuan, onder andere via een obligatie van Deutsche Bank/Singapore met een looptijd tot 19 mei 2020 en een coupon van 4,30%. Deze obligatie is verkrijgbaar in coupures van 1 miljoen yuan (+/- 131.000 euro), ze werd uitgegeven door het filiaal van de Duitse bank in Singapore. Aan een huidige koers van 99,95% van de nominale waarde bedraagt het rendement 4,32%.

Belangrijk om te weten dat de uitbetaling van de coupons en de terugbetaling op de vervaldag bij obligaties in yuan altijd in euro gebeurt. In onze lijst vindt u nog andere mogelijkheden om in obligaties in yuan te beleggen. Wanneer u meer info wilt over dit onderwerp, aarzel dan niet om Goldwasser Exchange te contacteren.

Bronnen

La croissance économique chinoise, toujours plus haut (LaCroix.com)

Moody’s dégrade la Chine pour la première fois depuis 1989 (LeMonde.fr)

La bulle immobilière soutient la croissance chinoise (LeFigaro.fr)