Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Olieprijs op het laagste niveau sinds 2016, wat zijn de gevolgen voor de obligatiemarkt?

Ondanks de afspraken gemaakt binnen de OPEC (en waar andere olieproducenten zoals Rusland zich bij hebben aangesloten) om te komen tot een lagere productie, blijft de olieprijs maar dalen. Nochtans hadden die afspraken tot doel om een bodem onder de olieprijs te leggen. De druk op die prijs is vooral veroorzaakt door de stijging van de schaalolieproductie in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn ook Libia en Nigeria meer olie beginnen boven te pompen.

Volgens Tamas Varga, senior analist bij PVM Oil Associates in Londen, kan de hogere productie in beide laatstgenoemde landen op korte termijn de olieprijs onder druk blijven zetten. Varga verklaarde dit in een interview met Reuters.

De Figaro meent te weten dat de Iraanse minister van Oliezaken een nieuwe verlaging van de OPEC-productie zou voorgesteld hebben, maar dit voorstel zou door de andere leden van het kartel van olieproducerende landen zijn afgeschoten. "De spanningen in het Midden-Oosten zijn zodanig hoog opgelopen dat de oliemarkt vreest dat een samenwerking met het oog op een reductie van de productie vrijwel onmogelijk is geworden", zo legt John Kilduff van Again Capital uit.

Als gevolg van de vrees dat de OPEC haar controle over de oliemarkt volledig is kwijtgeraakt, daalde de olieprijs woensdag tot het laagste niveau sinds zes maanden op 42,53 dollar per vat.

Obligatiekoersen oliesector staan onder druk

Op de obligatiemarkt kunnen we alleen maar vaststellen dat de daling van de oliekoersen de obligaties van de oliegerelateerde obligaties verder onder druk heeft gezet.

Zo is er bijvoorbeeld de obligatie van Transocean met een coupon van 6,80% en een looptijd tot 15/03/2038. Deze obligatie noteert momenteel aan 70% van de nominale waarde, een koers die sinds november van vorig jaar niet meer werd opgetekend. Het rendement bedraagt zodoende meer dan 10%. De lening in kwestie heeft een rating B+ bij S&P, waardoor ze tot de speculatieve categorie moet gerekend worden. Ze is verkrijgbaar in coupures van 1.000 dollar.

De obligatie Petrobras 6,85% - 05/06/2115 noteert momenteel aan 86,90% waardoor het rendement 7,88% bedraagt. Met een rating BB- bij Standard & Poor’s hoort dus obligatie, die verkrijgbaar is in coupures van 2.000 dollar, eveneens tot de speculatieve categorie.

In euro is er een obligatie van Petroleos Mexicanos 3,75% - 16/04/2026 met een koers van 100,60% en een huidig rendement van 3,54%. Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro bedraagt de rating BBB+ bij S&P, zodat het hier een Investment Grade betreft.

De junior perpetual achtergestelde van Total Capital noteert momenteel aan een koers van 99,07%. Rekening houdend met een jaarlijkse coupon van 2,625% bedraagt het rendement tot aan de call in 2025 2,76%. Wanneer de obligatie niet vervroegd wordt terugbetaald, wordt de coupon variabel. Met een rating A- bij Standard & Poor's, waardoor ze op haar beurt tot de Investment Grade categorie mag gerekend worden, is ze verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro.

Bronnen

Le Figaro – Le pétrole au plus bas depuis dix mois

Capital – La Lybie et le Nigéria