Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Op wie is de nieuwe heffing op effectenrekeningen van toepassing?

Vanmorgen kondigden zowel de Nederlandstalige als de Franstalige pers ons de geboorte van een nieuwe belasting op effectenrekeningen aan.

Voor wie is de nieuwe heffing op effectenrekeningen van toepassing? Opvallend is dat aan beide zijden van de taalgrens de wet anders wordt geïnterpreteerd.

Voor l’Echo, Le Soir en La Libre betreft het een heffing van 0,15% die alleen van toepassing is op inkomens van meer dan 500.000 euro. Deze nieuwe belasting zou dus alleen gelden voor mensen waarvan de effectenrekening meer dan 500.000 euro opbrengt. Uitgaande van een jaarlijks rendement van 3% zou dat gaan om rekeningen waar minstens 16,60 miljoen euro op staat. Het spreekt voor zich dat dit maar erg weinig beleggers zijn die zo veel geld op een effectenrekening hebben staan.

Voor De Tijd en De Standaard liggen de zaken anders, daar denkt men dat het gaat om alle rekeningen waar meer dan 500.000 euro op staat. De heffing van 0.15% zou dan betrekking hebben op het volledige bedrag dat op zo’n rekening staat en niet op de opbrengst of het rendement. In dat geval zouden heel wat meer mensen getroffen worden.

Wie heeft gelijk en wie niet? We moeten wachten tot deze namiddag op de persconferentie om dat met zekerheid aan te weet te komen.

Wat er ook van zij, Goldwasser Exchange zal u op de hoogte blijven houden van de impact van de nieuwe heffing op de persoonlijke situatie van al onze cliënten.