Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Wat te denken van de obligaties Petrobras na de publicatie van de cijfers?

De Braziliaanse oliereus Petrobras maakte vorige week de kwartaalcijfers bekend en die gebeurtenis biedt de kans om nog even terug te komen op de obligaties die door dit bedrijf werden uitgegeven.

Over de eerste 6 maanden van dit jaar maakte dit bedrijf, dat eigendom is van de Braziliaanse staat, een nettowinst van 4,80 miljard Braziliaanse real bekend. Dat is omgerekend 1,30 miljard euro. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is er sprake van een forse stijging, want toen bedroeg de nettowinst maar 876 miljoen real.

Op basis van deze cijfers kan men vaststellen dat Petrobras helemaal terug is van weggeweest, want gedurende enkele jaren maakte dit bedrijf zware verliescijfers bekend. Om dit te illustreren: als gevolg van de lage olieprijzen en een politiek schandaal werd het boekjaar 2016 afgesloten met een netto verlies van 14,80 miljard real. Daardoor werd het bedrijf gedwongen om de tering naar de nering te zetten, wat zich vertaalde in het afstoten van een aantal activa.

In een toelichting op de cijfers gaf het management aan dat de resultaten een duidelijke verbetering van de operationele gang van zaken weerspiegelden en dit ondanks een daling van de verkopen van petroleumproducten op de binnenlandse markt. Het tweede kwartaal werd anderzijds gekenmerkt door de kosten van het afsluiten van een fiscale regeling.

De beurs reageerde niettemin negatief op de publicatie van de halfjaarcijfer, de koers van het aandeel Petróleo Brasileiro heeft sinds de publicatie van de resultaten meer dan 4% moeten prijsgeven.

Petrobras kijkt nog altijd op naar een enorme schuldenberg van bijna 90 miljard dollar. Tegen de achtergrond van zwakke olieprijzen vrezen sommige analisten dat de marges onder druk zullen blijven staan, waardoor de afbouw van de schulden vertraagd zal worden.

Een rendement van meer dan 6% op jaarbasis

De schulden bestaan onder andere uit verschillende obligatielijnen in euro, dollar of pond sterling.

Zo is er een obligatie die loopt tot … 2115. Met een vaste coupon van 6,85% en aan een koers van 93% bedraagt het rendement op jaarbasis meer dan 7%.

In pond sterling (coupures van 100.000 GBP) heeft de obligatie met een looptijd tot 2034 een jaarlijkse rendement van meer dan 6%, dit op basis van een indicatieve koers van 101,70% van de nominale waarde en een vaste coupon van 6,625%.

Deze twee emissies zijn van het type senior niet-gewaarborgd, met een rating « BB- » in de speculatieve categorie bij Standard & Poor’s.

Bronnen

Le Figaro, Petrobras: bénéfice net en recul

Reuters, Profit miss seen failing to slow Petrobras debt reduction

french.china.org, Petrobras annonce des bénéfices en hausse au 1er semestre 2017