Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Waarde van de week: Bed Bath & Beyond

Met hoofdzetel in New Jersey biedt het Amerikaans bedrijf Bed Bath & Beyond een breed gamma producten voor de binnenhuisinrichting aan via een keten van winkels in de Verenigde Staten zelf, Puerto Rico en Canada. Via een joint venture is het bedrijf ook grootaandeelhouder in een bedrijf dat winkels in Mexico uitbaat. De producten van Bed Bath & Beyond situeren zich in het middensegment van de markt, enkele uitzonderingen niet te na gesproken.

De onstuitbare opmars van de online verkopen

Het bedrijf realiseerde een omzet van 12,10 miljard dollar over de 12 maanden tot en met eind februari, zijnde het boekjaar 2016-2017. Netto was er een winst van 842 miljoen dollar. Het boekjaar werd echter tevens gekenmerkt door een winstwaarschuwing die in december werd gegeven.

Zoals veel Amerikaanse bedrijven voelt Bed Bath & Beyond de hete adem van de e-commerce in de nek. In de brick-and-mortar winkels staan de marges al geruime tijd onder druk. Deze trend zette zich ook in de eerste maanden van het boekjaar 2017-2018 verder.

In het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar, afgesloten op 31 mei, daalde de nettowinst op jaarbasis met 39% tot 75 miljoen dollar en dit ondanks het feit dat de omzet vrijwel gelijk bleef op 2,74 miljard dollar. De winst per aandeel kwam nog uit op 0,53 dollar, waar dat voordien 0,80 dollar was.

‘Ondanks een sterke stijging van de online verkopen werd in de gewone winkels een duidelijke vertraging vastgesteld. Die ging op de koop toe gepaard met een stijging van de verzendingskosten en met de kosten voor marketing. En dat heeft op onze marges gewogen’, zo liet Bed Bath & Beyond in een mededeling weten. Er wordt nu gewacht op bevestiging van deze trend alvorens eventuele bijsturingsmaatregelen aangekondigd zullen owrden.

Beurskoers onder druk

Bed Bath & Beyond heeft inmiddels al een reorganisatieplan aangekondigd, dat gepaard zal gaan met de onvermijdelijke ontslagen. Deze ingreep werd ongetwijfeld ook ingegeven door de daling van de koers van het aandeel. Die stond op 20 december nog op 46,20 dollar, tegenover 29 dollar nu. De beurskapitalisatie bedraagt nog 4,40 miljard dollar.

Twee analisten hebben volgens Bloomberg een koopadvies voor het aandeel, 16 hebben een houdenadvies en tenslotte zijn er ook zes adviezen die kort en goed adviseren om de aandelen te verkopen. De consensus ligt op een mediaankoers van 32,35 dollar binnen de komende 12 maanden. Het bedrijf heeft ook langlopende schulden voor een bedrag van 1,40 miljard euro uitstaan.

Op de obligatiemarkt heeft Bed Bath & Beyond onder andere een langlopende obligatie uitstaan die loopt tot 1 augustus 2044 met een coupon van 5,165%. Rekening gehouden met een aankoopkoers van 90,90% bedraagt het rendement 5,84%.

Met deze obligatie werd 900 miljoen dollar opgehaald. Ze is van het type senior niet-gewaarborgde en verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar. Met een rating « BBB+ » wordt ze door S&P tot de categorie Investment Grade gerekend.