Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Lone Star krijgt toestemming voor van overname Novo Banco

De Europese Commissie heeft het reorganisatieplan bij Novo Banco goedgekeurd. De Portugese autoriteiten mogen dus een handje toesteken bij de verkoop van de bank. De procedure is een verlengstuk van de redding van Banco Espírito Santo (BES) in 2014.

Novo Banco groepeert, zoals u misschien nog wel weet, de gezonde onderdelen van de Portugese bankreus Banco Espírito Santo die in 2014 kopje onder ging. De bank kreeg een massale kapitaalinjectie van 4,90 miljard euro, waarvan 3,90 miljard euro van de staat afkomstig was en het saldo van de Portugese banken. Novo Banco stond na deze reddingsoperatie conform de eisen van de Europese Commissie op de nominatie om verkocht te worden.

De goedkeuring van de Europese Commissie komt er amper enkele weken nadat Novo Banco de schuldenherschikking heeft afgerond. Die operatie was een noodzakelijke voorwaarde voor de overname door het Amerikaans equity fonds Lone Star. Dit fonds ging in maart laatstleden akkoord met de overname van 75% van de aandelen van de bank. Voorwaarde was achter dat de schulden zouden opgekuist worden met de bedoeling de rentelasten te drukken en de balans te versterken.

Terugkoopbod in cash

Dat verklaart waarom Novo Banco afgelopen zomer een terugkoopbod in cash uitbracht op de uitstaande senior obligaties De obligatiebezitters kregen dus cash op basis van de marktprijs en geen nieuwe obligaties. Het aanbod liep van 25 juli en werd op 2 oktober afgesloten, het had betrekking op 36 obligatielijnen met looptijden tussen 2019 en 2052.

Veel enthousiasme heeft deze operatie niet kunnen losweken bij de bezitters van de obligaties. Deze waren van oordeel dat de geboden voorwaarden te mager waren. Volgens Reuters zou er maar voor een bedrag van 4,74 miljard euro aan obligaties zijn aangemeld en dat was slechts 56,60% van de in totaal beoogde 8,37 miljard euro.  

« De betrokken partijen, inclusief het Portugees steunfonds en Lone Star, zijn het er over eens dat er aan de belangrijkste afgesproken voowaarden is voldaan. In het geval van de aanmelding van de obligaties werd een versoepeling toegestaan », zo stond te lezen in een mededeling van Novo Banco gedateerd 4 oktober.

Van zijn kant heeft Lone Star ingestemd om 1 miljard euro te investeren in Novo Banco en om een grondige reorganisatie door te voeren. Anderzijds plan Novo Banco het ophalen van 400 miljoen euro ter versterking van het kapitaal. De operatie geniet de goedkeuring van het Portugees steunfonds. Deze laatste heeft op vraag van Lone Star een belang van 25% in Novo Banco genomen, waardoor de Amerikaanse investeerder zich meteen al een stuk geruster voelt.