Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie HoldiKKS veert op, het rendement is weer onder 15%

Enkele maanden geleden kreeg de obligatie van HoldiKKS rake klappen, maar recent heeft de koers van deze lening zich goed herpakt. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de verwachting dat deze Franse keten van prêt-à-porter kleren betere resultaten zal gaan bekendmaken.

Kledingsgroep IKKS is één van de belangrijkste Franse spelers op het bovenste segment van de prêt-à-porter mode. Het bedrijf heeft 3 complementaire merken op de markt  (IKKS, One Step en I.Code) die via verschillende kanalen gecommercialiseerd worden. Dat gebeurt zowel via eigen winkels, via distributeurs die meerdere merken verkopen als via internet. Het bedrijf verkoopt hoofdzakelijk in Frankrijk, maar daarnaast ook in Duitsland, de Benelux, Spanje en het Midden-Oosten.

De laatste jaren stonden de verkopen onder druk, een evolutie die bij alle kledingketens wordt opgetekend. De detailhandel in de modesector heeft te lijden onder de concurrentie van grote e-commercegroepen zoals Zalando. Daardoor zijn de verkopen bij IKKS al enkele kwartalen op rij gedaald, waardoor de financiële positie van het bedrijf werd aangetast.

Vorig jaar kwamen de verkopen 5,80% lager uit ten opzichte van het jaar voordien. Die daling werd gedurende de 4 kwartalen opgetekend: -0,80% in het eerste, -4,10% in het tweede, -16,30% in het derde en -3,40% in het vierde kwartaal.

Als gevolg van de tegenvallende resultaten heeft  Fitch Rating de kredietrating van het bedrijf in april met 2 streepjes verlaagd tot « CCC ». Voor meer details kan u het rapport van het ratingagentschap raadplegen.

In reactie is de koers van de obligatie HoldIKKS 6,50% gedaald tot in de buurt van 50% van de nominale waarde, waardoor het rendement op een bepaald moment meer dan 25% bedroeg.

Management is optimistisch volgens Bloomberg

In de afgelopen 3 weken werden de obligaties van het bedrijf echter opnieuw gezocht door de beleggers, waardoor de obligatie 9,75% - 2021 niet minder dan 25 basispunten kon terugwinnen. Vandaag bedraagt de koers opnieuw 77%, zodat het rendement van deze obligatie verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro is teruggevallen onder 15%.

Volgens een presentatie die Bloomberg eind augustus  kon inzien realiseerde de kledinggroep, die geen beursnotering heeft, over het tweede kwartaal een bedrijfswinst van 10,10 miljoen euro of 1% minder dan tijdens hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Nog volgens Bloomberg was het management optimistisch wat de vooruitzichten betreft, waarbij voor het derde kwartaal een stijging van de verkopen met dubbele cijfers in het vooruitzicht werd gesteld. In augustus zou zelfs een groei met dubbele cijfers zijn opgetekend.

HoldIKKS is een structuur die 3 jaar geleden speciaal werd gecreërd om de overname van de kledingsgroep IKKS door de Franse industrieel Roger Zanier mogelijk te maken in het kader van een LBO-operatie.

Om deze overname te financieren werd een obligatie uitgegeven waarmee een bedrag van 320 miljoen euro werd opgehaald, ze is terugbetaalbaar in 2021 afhankelijk van de winsten en de cash-flows van het overgenomen IKSS.