Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie Novo Banco SA 2043 : rendement van ruim 4%

De obligatie Novo Banco met een resterende looptijd van 25 jaar en een coupon van 3,50% wordt momenteel verhandeld aan 84,50% van de nominale waarde. De belegger kan zodoende rekenen op een rendement van 4,55%.

De lening in kwestie, die bij Standard & Poor’s geen rating heeft, loopt om exact te zijn tot 19 februari 2043. Dat betekent dat de coupon gisteren heeft uitbetaald. Daardoor kunnen beleggers die zouden wensen om deze obligatie te kopen de verlopen intresten uitsparen.

Onder Amerikaanse vleugels

In Novo Banco zijn de gezonde onderdelen van de Portugese bank Banco Espirito Santo (BES) ondergebracht. Deze bank ging in 2014 failliet. Begin oktober van vorig jaar werd ze uiteindelijk verkocht aan de Amerikaanse private equity groep Lone Star. De overname gebeurde niet zonder slag of stoot en de overnemer moest een aantal toegevingen doen. Zo werd bijvoorbeeld 1 miljard euro in de bank geïnvesteerd.

Op de obligatiemarkt werd het bericht goed ontvangen, met als gevolg dat de koers van de obligatie de lucht inschoot. Op enkele dagen tijd ging die koers van 60% naar bijna 85%.

De afgelopen dagen moest de obligatie enkele punten prijsgeven, een evolutie die gezien moet worden tegen de achtergrond van de spanningen op de obligatiemarkten. De beleggers lopen vooruit op een versnelling van de inflatie en op een terugschroeven van de steunmaatregelen van de centrale banken. De lange looptijd van deze obligatie maakt dat ze gevoelig is voor schommelingen in de rente.

Novo Banco, dat meer dan 6.000 mensen tewerkstelt, biedt een breed gamma van financiële diensten aan en dit zowel aan particulieren als aan bedrijven. Op 30 september 2017 stond op de balans een netto totaal van 50,49 miljard euro. Daarnaast bedroegen de deposito’s van de klanten 25,96 miljard euro.

Over de eerste negen maanden van vorig jaar werd een verlies van 419 miljoen euro geslikt, zo leerde ons het kwartaalbericht. De resultaten van de bank stonden onder druk als gevolg van minder rente-inkomsten, van gedane afschrijvingen en waardeverminderingen.