Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Meer dan 6% rendement in roebel met obligatie African Development Bank

De Afrikaanse ontwikkelingsbank (African Development Bank) heeft een obligatie in Russische roebel op de markt gebracht.

De lening in kwestiee loopt tot 21 juni 2021 en draagt een coupon van 5,69%. De coupon wordt jaarlijks in 2 schuifjes uitbetaald, meer bepaald in juni en december. De referentiedatum voor de berekening van de verlopen intresten (in geval van een aankoop op de secundaire markt) ligt dus in de maand december. De obligatie in kwestie, verkrijgbaar in coupures van 10.000 roebel (+/- 144 euro), noteert momenteel aan 98,16%, waardoor het rendement op 6,31% berekend kan worden.

Deze hoge vergoeding heeft uiteraard alles te maken met de risico’s verbonden aan de roebel als beleggingsmunt. De emittent, zijnde dus de African Development Bank, geniet wel een goede reputatie. Dat vertaalt zich in de hoogst mogelijke rating (« AAA ») bij Standard & Poor’s.

Die African Development Bank is een multinational financieel ontwikkelingsinstituut dat als missie de ontwikkeling en de sociale vooruitgang van de Afrikaanse landen heeft.

Roebel ligt goed op koers

Op de forexmarkten ligt de roebel ten opzichte van de euro sinds 9 februari goed op koers. Toen verlaagde de Russische centrale bank voor de 7de keer op rij haar basisrente. Die ging opnieuw met 0,25% omlaag tot 7,50%. De daling kwam niet onverwacht, maar sommige beleggers hadden voor een grotere ingreep gevreesd. Dat verklaart waarom de koers van de roebel opveerde vanop een dieptepunt voor het afgelopen jaar tegenover de euro. In juni en november vorig jaar werden die niveaus al getest, waarna de koers telkens opveerde.

Op basis van een rondvraag gedaan door Bloomberg bedraagt de mediaanverwachting voor de koers in de komende 12 maanden van x roebel voor 1 euro.

 

Extra renteverlagingen

In een persmedeling verklaarde de Russische centrale bank dat nog meer renteverlagingen in de pijplijn kunnen zitten. De risico’s op economische groeivertraging krijgen momenteel de voorkeur boven het inflatieniveau. In het vierde kwartaal vertraagde de economische activiteit, zo verklaarde de centrale bank nog.

Ondanks de vertraging op het einde van het jaar is de Russische economie in 2017 opnieuw gegroeid, dit na 2 jaar van recessie als reactie op de daling van de olieprijzen (waar de Russische economie erg afhankelijk van blijft) en op de westerse sancties. De stijging van het BBP met 1,50% in 2017 bleef achter op de 2% waar de regering naar had  uitgekeken. Dat is geen goed nieuws voor president Poetin, want op 18 maart vindt in Rusland de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats.

Bron

Russie: la banque centrale abaisse son taux, s'inquiète de l'"incertitude" sur les marchés (RTL.be)