Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Beurskoers Tesla opnieuw in het groen voor 2018, ook de obligatiekoers veert op

Op de beurs van Wall Street heeft Tesla het herstel verder gezet. En dat heeft alles te maken met de aankondiging maandagavond van een nieuw reorganisatieplan dat onder andere voorziet in het schrappen van 4.000 jobs.

In een brief gericht aan het personeel gaf grote baas Elon Musk met leedwezen te kennen dat 9% van de werkkrachten noodgedwongen ontslagen zullen moeten worden. De afslanking is bedoeld om de kostenstructuur te drukken en zo het bedrijf winstgevend te maken. In de 15 jaar van zijn bestaan heeft Tesla nog nooit één dollarcent winst gemaakt.

De Zuid-Afrikaanse miljardair benadrukte dat de ontslagronde kadert in de vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur die vorige maand werd bekendgemaakt. De ontslagen zouden de productieplannen niet doorkruisen. Ook de objectieven wat betreft de productie van Model 3, het boegbeeld van de groep, zouden geen gevaar lopen.

"Tesla is de afgelopen jaren snel gegroeid en daarom zijn verschillende functies dubbel ingevuld. Sommige van die jobs waren vroeger misschien te rechtvaardigen, maar zijn dat nu niet langer", zo rechtvaardigde Elon Musk de ingreep.

Wall Street was in ieder geval tevreden over de aankondiging, die bekend werd gemaakt op de algemene aandeelhoudersvergadering van het bedrijf vorige week. Toen bevestigde Musk nogmaals zijn vertrouwen wat betreft het bereiken van de productieobjectieven voor Model 3.

Op het einde van deze maand zou het mogelijk moeten zijn om op kruissnelheid te zitten, hetgeen neerkomt op een productie van 5.000 voertuigen per week. Momenteel zijn er dat tot grote tevredenheid van de CEO zelf al 3.500.

Voor dit model heeft Tesla al 450.000 bestellingen ontvangen. In het eerste kwartaal liepen minder dan 10.000 voertuigen van de band en daarmee bleef deze constructeur ver achter op de verwachtingen.

Zijn de beleggers nu gerustgesteld?

In reactie op het bericht voerde de beurskoers met 10% op. Ook gisteren sloot ze 3% hoger, waardoor de winst sinds het begin van dit jaar 9% bedraagt.

Op de secundaire markt bereikte de obligatie van het bedrijf eind mei een dieptepunt op 87%. Deze obligatie 5,30% - 2025 noteert momenteel aan 92% van de nominale waarde, waadoor het rendement minder dan 7% bedraagt.

Verkrijgbaar in coupures van 2.000 heeft deze senior niet-gewaarborgde obligatie een rating « B- » bij Standard & Poor’s, waardoor ze tot de speculatieve categorie moet gerekend worden.