Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Zal de FED haar basisrente geleidelijk aan blijven verhogen? De obligatiemarkten twijfelen er aan

Na afloop van haar laatste meeting bevestigde de Amerikaanse centrale bank dat zij in de komende maanden en jaren de rente op de fed funds (haar basisrente) zal blijven verhogen. De financiële markten houden echter met een ander scenario rekening.

Op vrijdag 13 juni verklaarde het FOMC (Federal Open Market Committee) dat de lage werkloosheidsgraad en de stijging van de inflatie in de Verenigde Staten het mogelijk maken om de basisrente in de komende 2 jaar geleidelijk aan verder op te trekken. In juni verhoogde de FED voor de 6de opeenvolgende keer haar basisrente met een kwart procent. Daardoor staat die basisrente nu op 2%.

Maar het scenario van een verdere stijging van de rentevoeten kan niettemin doorkruist worden. In de maandageditie van de Financial Times stond te lezen dat de futuresmarkten en sommige obligatiehandelaren volgend jaar al het einde van de huidige rentecyclus verwachten.

Volgens de kranten zien de Amerikaanse monetaire autoriteiten de benchmark rentevoet stijgen tot 3,375% in 2020. De futuresmarkten verrekenen echter dat de Amerikaanse rente al in 2019 een plafond zal bereiken.

In tegenstelling tot de FED houden de financiële markten rekening met een economische groeivertraging en dit ondanks een sterke groei van de bedrijfsresultaten en ondanks de solide macro-economische indicatoren.  

Financiële markten geven aan dat de FED zich vergist

De Britse krant citeerde Guy LeBas, hoofd van de obligatiedienst bij Janney Capital Management, die denkt dat de markten rekening houden met een verhoogd risico op een economische groeivertraging of zelfs een recessie tegen het einde van 2019.

Voor John Brady, vice-president van R.J. O'Brien & Associates, is het duidelijk dat de FED zich vergist. Voor de 5de keer slechts sinds 1989 stevenen we af op een omgekeerde rentecurve. En telkens wanneer dat gebeurde zag de FED zich gedwongen om haar monetaire politiek aan te passen.

Het verschil tussen de korte rente (minder dan 2 jaar) en de lange rente (meer dan 5 jaar) is recent sterk teruggevallen tot 24 basispunten, het laagste niveau sinds 2007. Deze evolutie kan geïnterpreteerd worden als een signaal dat er op wat langere termijn een recessie op komst is.

De Federal Reserve Bank verklaarde vorige week dat de handelsoorlogen weliswaar geen goede zaak zijn voor de economie, maar dat de Amerikaanse economie anderzijds op solide grondvesten is gebouwd.

De onzekerheid rond de handelsoorlogen heeft er echter toe geleid dat bedrijven voorzichtiger zijn geworden wat nieuwe investeringen betreft, terwijl anderzijds de gevolgen van de doorgevoerde belastingverlaging in de VS in 2019 geleidelijk aan zullen verwateren. De toekomstige groeicijfers zullen bovendien getoetst worden aan de zeer sterke groeicijfers uit het verleden.

De Financial Times geeft aan dat een meerderheid vande bestuurders van de FED nog steeds rekening houdt met 2 bijkomende renteverhogingen dit jaar. Om de rente volgend jaar te kunnen blijven verhogen zal de economie sterk genoeg moeten zijn om weerstand te kunnen bieden aan het duurder woren van het geld.

Bron

Financial Times, Bond markets signal early end to Fed rate rises