Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Is het aandeel AB InBev koopwaardig op de huidige koersniveaus ? De meeste analisten denken van wel

Op de beurs heeft het aandeel AB InBev dit jaar een allesbehalve hartverwarmende prestatie afgeleverd. Als gevolg van de blootstelling aan de emerging markets is de koers sinds 1 januari van dit jaar met 18% gedaald. Daardoor is die koers terug gevallen tot het laagste niveau in 4 jaar. Een logische vraag is dan ook of het ergste leed geleden is. Of met andere woorden: is AB InBev op de huidige koersniveaus koopwaardig ?

Zoals enkele andere waarden uit de BEL 20 zoals Ontex en ING heeft de Leuvense brouwer dit jaar een parcours moeten doorlopen dat op zijn zachtst gezegd moeilijk is geweest.

Aan problemen is dan ook geen gebrek. Bij het begin van dit jaar maakten de beleggers zich hoofdzakelijk zorgen over de krimpende verkopen in de Verenigde Staten. Maar sinds enkele weken is er daar een nieuw probleem bij gekomen. De crisis op de groeimarkten is in alle hevigheid opgelaaid en daar ontsnapt AB InBev dus niet aan.

Het aandeel van de emerging markets in de omzet valt namelijk niet te onderschatten, op de meeste van die markten is de brouwer kind aan huis. Vorig jaar realiseerde AB InBev bijvoorbeeld 5,70% van het operationeel resultaat in Zuid-Afrikaanse rand, 16% in Braziliaanse real en 4,30% in Argentijnse peso. Inderdaad, alle 3 munten die fors in waarde zijn gedaald.

Deze 3 landen werden namelijk het slachtoffer van een monetaire crisis die diepe wonden heeft geslagen. De economie van Zuid-Afrika is vorig jaar in een recessie beland, waardoor de Zuid-Afrikaanse rand 15% verloor ten opzichte van het koppel euro en dollar. De Argentijnse peso en de Braziliaanse real verging het niet veel beter, wel integendeel. Beide valuta’s werden ongeveer 18% goedkoper.

Het probleem van AB InBev is dat de kosten hoofdzakelijk in dollar worden gemaakt, terwijl anderzijds een belangrijk deel van de verkopen in lokale munten wordt gerealiseerd. De brouwer is uiteraard zo verstandig geweest om zich tot op bepaalde hoogten in te dekken tegen de risico’s die het op de valutamarkten loopt, maar de crisis op de groeimarkten heeft sowieso gevolgen voor de resultaten.

De meeste analisten blijven positief voor het aandeel AB InBev

Ondanks een daling van de beurskoers met dubbele cijfers dit jaar beschikt het aandeel AB InBev volgens de analisten nog over heel wat troeven. De kwaliteiten van het bedrijf zullen zich vroeg of laat vertalen in een hogere beurskoers, zodat we heel wat koopadviezen vonden. Volgens Bloomberg hebben van de 35 analisten die het aandeel volgen er 30 een koopadvies. De overgrote meerderheid dus.

Daarnaast zijn er nog 2 analisten die een advies ‘verkopen’ hebben, terwijl 3 adviseren om de aandelen gewoon bij te houden. De mediaanverwachting wat betreft het koersdoel voor de komende 12 maanden bedraagt maar liefst 101,52 euro, wat betekent dat vanaf de huidige niveaus een stijgingspotentieel van 30% aanwezig zou zijn.

Kortom, van de meeste analisten krijgt het aandeel AB InBev nog heel wat krediet, ook al hebben verschillende van hen in de loop van de afgelopen maanden hun objectieven neerwaarts aangepast.

In dat laatste geval verkeert onder andere beurshuis Berenberg, dat nog altijd een koersdoel van 110 euro heeft. Nog niet zo lang geleden was dat echter nog 114 euro. De private bank uit New York vreest dat de druk van de inflatie op de productiekosten in de komende maanden zal toenemen. Dat zal onvermijdelijk op de resultaten van volgend jaar gaan wegen.

" De inflatiekost kan voor de brouwers in 2019 uitkomen in de buurt van 16%, dit als gevolg van de stijging van de prijzen voor bepaalde grondstoffen deze zomer. Onder andere gerst is flink duurder geworden “. Volgens Berenberg kan de zwakte van de valuta’s van sommige groeilanden het inflatiegevaar nog doen toenemen voor de brouwers die in deze landen actief zijn. En dat is dus inderdaad ook het geval met AB InBev.

Een groter optimisme wordt aan de dag gelegd door Kepler Cheuvreux dat een koersdoel van 120 euro voor ogen heeft. In een recent rapport raamde het studiebureau uit Parijs dat ongeveer 50% van de productiekosten in de groeilanden in dollar zijn uitgedrukt. AB InBev kan het wisselkoersrisico indekken zodat de impact er van in de komende 12 maanden te verwaarlozen valt. Het zou helemaal weggewerkt kunnen worden wanneer ook nog eens de prijzen worden verhoogd. Maar de analist die het rapport opgestelde geeft toe dat de de gevolgen van de groeilandencrisis dan wel naar het volgend boekjaar zouden worden verplaatst.

 

Wat moeten we weten over AB InBev ?

Met een beurswaarde van meer dan 150 miljard dollar is Anheuser-Busch InBev aanwezig in een 50-tal landen met een portefeuille van meer dan 400 biermerken. De voornaamste van die merken klinken uiteraard bekend in de oren: Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden en Belle-Vue.

Anheuser-Busch stelt wereldwijd bijna 200.000 mensen te werk en realiseerde in 2017 een omzetcijfer van 56,40 miljard euro en een nettowinst van 7,60 miljard euro.

Slotkoers van het aandeel AB InBev (17/09/2018) Hoogste koers dit jaar Laagste koers dit jaar Koersdoel
76,66 euro 107,40 euro 75,34 euro 101,52 euro

Promotie: tot 20 september om 17:30 krijgen onze klanten de kans om voor het sluiten van de beurs deze 3 aandelen te kopen aan een verlaagde makelaarskost van 0,40%, op voorwaarde dat het een transactie van minstens 10.000 euro betreft.

+32.2.533.22.40

Klanten van beurvennootschap Goldwasser Exchange kunnen hun orders telefonisch (+32.2.533.22.40) of per e-mail doorgeven.

Bronnen

L'Echo, Un dividende optionnel pour alléger le fardeau d'AB InBev?

L'Echo, La crise des marchés émergents frappe AB InBev au coeur