Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Obligatie Arçelik AS in euro met rendement van 5,36% gaat ex-coupon

De beleggers eisen momenteel een duidelijk hogere vergoeding alvorens ze bereid zijn om Turkse obligaties te kopen. Dat geldt niet alleen voor staatsobligaties, maar ook voor bedrijfsobligaties. Arçelik AS, fabrikant van elektrische apparaten en televisies, ontsnapt niet aan deze trend.

Arçelik AS, dat een 12-tal merken in portefeuille heeft waaronder Beko en Grundig, heeft een obligatie uitstaan met een looptijd van nog 3 jaar waarvan de koers tijdens de crisis rond de Turkse lira in augustus met een 10-tal punten is gedaald.

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro kan deze obligatie gekocht worden aan 96%, waardoor het rendement meer dan 5% in euro bedraagt. Dat is een onrustwekkend hoog niveau wanneer we weten dat het rendement op de als risicovrij beschouwde Duitse staatsobligatie 0,465% bedraagt. 

Arçelik AS heeft ook obligaties in dollar uitstaan. De obligatie met een looptijd van 5 jaar biedt een rendement van 8,50% (coupures van 200.000 dollar).

Deze gang van zaken doet zich niet alleen voor bij Turkse obligaties, maar bij obligaties uit zowat alle groeilanden. In dit geval zijn de beleggers echter ongerust dat het bedrijf zijn schulden in euro niet zal kunnen aflossen. De lira is namelijk met 50% gedaald tegenover de euro.

Merken we op Arçelik het grootste deel van zijn omzet (5,28 miljard lira in 2017) in Europa en Zuid-Afrika realiseert. De thuismarkt is toch nog goed voor ongeveer 1/3de van de omzet.

Het bedrijf, dat wordt gecontroleerd door de familie Koc, is een producent van huishoudelijke apparaten (wasmachines, vaatwassers, televisies enzovoort). Deze producten worden onder een 10-tal merknamen verdeeld waaronder Beko, Blomberg,  en Grundig.

Arcelik telt ongeveer 25.000 werknemers en heeft 18 fabrieken in Turkije zelf. Daarnaast zijn er ook productiesites in Roemenië, Rusland, China, Zuid-Afrika, Thailand en Pakistan.

Met een beurswaarde van meer dan 9 miljard Turkse lira op de beurs van Istanboel (op basis van de huidige wisselkoersen 1,16 miljard euro) is het bedrijf niet alleen in eigen land marktleider, maar ook in Roemenië en Zuid-Afrika.