Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

5% rendement op obligatie in euro van Kongsberg Automotive

Het Noors bedrijf Kongsberg Automotive, gespecialiseerd in de productie van een groot aanbod aan onderdelen voor de autoindustrie, maakte vorige week de resultaten over het voorbije kwartaal bekend. Voor Oblis was dat voldoende aanleiding om nog eens terug te kijken naar de obligatie die vorige zomer werd uitgegeven.

Kongsberg Automotive, dat onder andere marktleider is in alles wat met versnellingsbakken te maken heeft, zag de omzet over de verslagperiode met 8% stijgen tot 259 miljoen euro.

De Ebitda kwam uit op 13,10 miljoen euro, tegenover 7,70 miljoen euro over dezelfde periode een jaar eerder.

In een persmededeling gaf het bedrijf aan dat in het voorbije kwartaal de financiële positie werd versterkt, dit door het optrekken van het kapitaal met 10 miljoen euro.

Bovendien was er de succesvolle plaatsing van een obligatie waarmee 275 miljoen euro werd opgehaald. Deze obligatie is voorzien van een vaste coupon van 5% en heeft een looptijd van 7 jaar.

Verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro noteert deze lening op de secundaire markt onder de emissieprijs aan 98,20% van de nominale waarde. Daardoor kan de belegger rekenen op een rendement op jaarbasis van 5,33%.

Deze gewaarborgde obligatie heeft een rating « BB- » bij Standard & Poor’s, waardoor ze tot de speculatieve categorie moet gerekend worden.

Moody’s bevestigt rating

Moody’s heeft de rating « Ba3 » voor het bedrijf herbevestigd, evenals de « stabiele » outlook of bias.

In het rapport gaf het ratinghuis aan dat de goede spreiding over verschillende eindmarkten als een grote troef mag worden beschouwd. 55% van de omzet wordt gerealiseerd in het segment lichte bedrijfsvoertuigen en 26% in het segment zware bedrijfsvoertuigen.

Het management mikt op een sterke financiële positie zonder aandacht te moeten besteden aan het uitbetalen van dividenden op korte of middellange termijn. De versterking van de kapitaalbasis blijft centraal staan.

Het agentschap wijst anderzijds op de relatief beperkte omvang wereldwijd van de sector van de toeleveranciers aan de autoindustrie, op de zwakke operationele winstgevendheid van het bedrijf en op de flauwe groei ondanks een goed op dreef zijnde economie.

Wat moeten we weten over Kongsberg Automotive?

Vorig jaar realiseerde het bedrijf een omzet van meer dan 1 miljard euro. Op de internetsite van het bedrijf staat te lezen dat het bedrijf vooral producten maakt die het besturen van een wagen vergemakkelijken, maar die ook de veiligheid verhogen. Kongsberg is marktleider in de externe en interne controle van versnellingsbakken.

Met een beurskapitalisatie van 3,70 miljard Noorse kroon (210 miljoen euro op basis van de huidige wisselkoers) stelt dit bedrijf 10.000 werknemers te werk in een 30-tal fabrieken in 18 landen. Kongsberg beschikt over 7 innovatiecentra gespreid over Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.