Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Bayer: hogere omzet teniet gedaan door ongunstige wisselkoersen

Het Duitse bedrijf Bayer, de uitvinder van de aspirine, publiceerde onlangs de kwartaalcijfers. Oblis bekeek nog even de hoofdlijnen van de rapportering.

De omzet over het derde kwartaal van 2019 kwam uit op 9,90 miljard euro, of een stijging met 1,90% op jaarbasis. De overname van Monsanto droeg 2,20 miljard euro bij aan de totale omzet van 3,70 miljard euro in de divisie Crop Science.

De Ebitda bleef anderzijds stabiel op 2,20 miljard euro, dit als gevolg van ongunstige wisselkoersen. De consensusverwachting lag echter slechts op 2,05 miljard euro, zodat de Ebita per saldo toch nog meeviel.

" De divisie Crop Science liet een flinke stijging optekenen, dankzij de overname van Monsanto. Ook de ontwikkelingen in de farmacie waren bemoedigend. De afdeling consumenten gaf een stijging van de verkopen te zien, maar de resultaten werden afgeremd door ongunstige wisselkoersen ", zo merkt topman Werner Baumann op.

Bayer bevestigde bovendien de verwachting van een omzetverwachting van 39 miljard euro voor het volledige boekjaar, wat overeenstemt met een ééncijferige groei. De winst per aandeel zou uitkomen tussen 5,70 en 5,90 euro, of minder dan de 6,64 euro die in het boekjaar 2017 werd neergezet.

Het management bevestigde dat het aantal klachten in de Verenigde Staten tegen Monsanto is toegenomen. Momenteel zijn er 9.300 potentiële klachten geregistreerd per 30 september, tegenover 8.000 op 31 juli. Het overgenomen Amerikaans bedrijf werd op 10 augustus veroordeeld tot de betaling van 289 miljoen dollar aan een kankerpatiënt. Diens ziekte zou het gevolg zijn van het gebruik van de onkruidbestrijder Roundup. Dit vonnis werd eind oktober bevestigd, hoewel de hoogte van de schadevergoeding werd verlaagd. Zie hierover ons artikel van enkele weken geleden.

In reactie op het kwartaalbericht is de koers van het aandeel dinsdag lichtjes gedaald (ongeveer 3%), na eerst was hoger te zijn geopend.

Hetzelfde scenario werd vastgesteld bij de obligaties. De achtergestelde obligatie Bayer AG 3% 01/07/2075 kan nu gekocht worden aan 101,46% waardoor het rendement tot 01/07/2020 2,08% bedraagt.

Wanneer op die datum de call niet wordt uitgeoefend, zal de coupon berekend worden op basis van de swaprente in euro op 5 jaar vermeerderd met een premie van 2,176%. Volgende herzieningen van de coupon zijn mogelijk in 2024 en 2040. Op die manier zijn de bezitters van de obligaties tevens gedeeltelijk beschermd tegen een eventuele stijging van de rentevoeten.

Standard & Poor’s heeft een rating BB+ voor deze obligatie verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro. Ze bevindt zich dus aan de grens van de categorie Investment Grade.

Op kortere termijn in dollar (verkrijgbaar in coupures van 200.000 euro) is er de obligatie van Bayer US Finance II, een financieringsvehikel van het bedrijf. Deze obligatie biedt een rendement van 4,03%, rekening houdend met een aankoopkoers van 99,20% en een coupon van 3,875%. De rating bij S&P bedraagt BBB, waardoor deze obligatie wel tot de categorie Investment Grade mag gerekend worden.

Bronnen

Financial Times - Bayer reports flat earnings, plans to challenge weedkiller ruling

Reuters - Bayer résiste au 3e trimestre, malgré l'euro fort et la santé animale