Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Coupon van 2,50% voor de nieuwe « groene » obligatie van ING

De Nederlandse bankverzekeraar ING Groep NV heeft twee nieuwe obligaties in euro en dollar op de markt gebracht, waarvan de opbrengsten gebruikt zullen worden voor het verstrekken van kredieten voor duurzame doeleinden.

Er werd een totaal bedrag van 1,50 miljard euro opgehaald via een groene obligatie met looptijd tot 2030, evenals 1,25 miljard euro via een gelijkaardige ‘green bond’ in dollar met een looptijd van 8 jaar.

De coupons bedragen respectievelijk 2,50% en 4,625%. De leningen zijn verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro en 200.000 dollar.

Ze worden door Standard & Poor’s als van goede kwaliteit beschouwd, getuige een rating « A- ».

Met een beurswaarde van 43 miljard euro is ING Groep actief in de financiële sector als bankverzekeraar en alles wat daar verband mee houdt. De groep telt 85 miljoen klanten in 40 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië.

Het opgehaald bedrag laat toe om een portefeuille kredieten te financieren gericht op hernieuwbare energie en duurzaam bouwen, zo gaf ING in een persmededeling aan. 3 jaar geleden werd al een gelijkaardige obligatie op de markt gebracht.

Verwijzend naar een studie van het Climate Bonds Initiative werd verwezen naar het feit dat het bedrag aan nieuwe emissies van green bonds dit jaar de kaap van 210 miljard dollar zal overschrijven, tegenover 155 miljard euro vorig jaar.

Volgens Leonie Schreve, directeur Duurzame Energie bij ING, is het zo klaar als een klontje dat de beleggers in toenemende mate hun spaargeld aan het werk willen zetten in de strijd tegen de opwarming van de waarde. Emissies als de deze zijn bedoeld om hen een handje toe te steken.

Een groene obligatie is net als een klassieke obligatie, met dezelfde risico's voor de beleggers, maar met het verschil dat het bij de uitgifte opgehaald kapitaal gebruikt wordt voor de financiering van milieuvriendelijke energievormen en van andere duurzame projecten. Dat kunnen projecten zijn rond duurzaam bouwen, rond elektrische voertuigen en ga zo maar door.

Hoewel de spelers actief op de markt voor Green Bonds uit eigen beweging een aantal principes hanteren wat de Green Bonds Principles betreft, is een onafhankelijk controleorganisme voor het vaststellen van het ecologisch karakter van emissies geen overbodige luxe. In dat verband onderstreept ING dat de nieuwe obligaties gecertificeerd zijn door het Climate Bonds Initiative. 

Enkele andere voorbeelden van groene obligaties

Wie interesse heeft in dit type obligaties, kan in onze selectie nog andere ‘green bonds’ vinden.

Zo is er bijvoorbeeld de groene obligatie uitgegeven door de Belgische staat die loopt tot 2033 met een vaste coupon van 1,25%.

De overheid speelde met de emissie van deze obligatie begin dit jaar in op de golf van enthousiasme over duurzame beleggingen. België werd daarmee het derde Europese land en het tweede in de eurozone dat een groene obligatie op de markt bracht.

Ook in de Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling heeft een groene obligatie lopen met een coupon van 7,50% die loopt tot maart 2020. Ze is verkrijgbaar in coupures van 1.000 Mexicaanse peso.

In dollar is er de obligatie van Greenko Dutch, de eerste producent van hernieuwbare energie in India. Deze heeft een coupon van 5,25% en loopt tot 2024. Daarnaast is er nog de obligatie van EDF met een looptijd van nog 7 jaar.