Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Rendement van meer dan 3% in euro voor Nexans, één van de marktleiders in de kabelindustrie

De obligaties van Nexans zijn de afgelopen dagen licht in koers gedaald en dat biedt de beleggers de kans om aan een goedkopere prijs in te stappen.

Nexans, een kabelbedrijf dat wereldwijd actief is, heeft een beurskapitalisatie van bijna 1 miljard euro. Het is toonaangevend in de sector van de elektrische kabels, maar ook in het transport en de distributie van energie, energetische bronnen, transport en bouw. Er werken 26.000 werknemers voor het bedrijf, dat in 34 landen operationeel aanwezig is. De klanten zijn over heel de wereld te vinden.

De obligaties van Nexans zijn zoals in de inleiding gezegd de afgelopen dagen licht in koers gedaald. Zo is er bijvoorbeeld de obligatie 2024 met een coupon van 2,75% die momenteel wordt verhandeld aan 96,68% van de nominale waarde. Het rendement bedraagt zodoende 3,43%. Anderzijds is er de obligatie met coupon van 3,75% en looptijd tot 08/08/2023 die aan 102,37% noteert. Met zodoende een rendement van 3,20%.

Beide obligaties, verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro, hebben een rating BB bij Standard & Poor’s en dat is aan de bovenzijde van de speculatieve categorie.

 

 

De koersdaling is te wijten aan een neerwaartse herziening door het management wat betreft de verwachte Ebitda. Er wordt voor het volledige boekjaar nu gerekend op een Ebitda van 325 miljoen euro, waar dat in juni nog 350 miljoen euro was. Deze neerwaartse aanpassing doet de beleggers een aantal positieve factoren vergeten, zoals de groei van de omzet of de aankondiging van een nieuw organisatieplan. Dit laatste moet een oplossing aanreiken voor de problemen waar de groep nu mee wordt geconfronteerd.

De omzet kwam over het derde kwartaal uit op 1,613 miljard euro, tegenover 1,544 miljard euro 12 maanden geleden. Uitgaande van ongewijzigde marktomstandigheden is de autonome omzet met 1,90% gestegen tot 1,108 miljard euro. Daarmee werd volgens het management een verlengstuk gegeven aan een trend die ook al in de eerste helft van het jaar werd opgetekend. In de sector kabels voor de bouwsector werd opnieuw een stevige groei opgetekend, terwijl de verkopen van distributiekabels stabiel bleven. Vermeldenswaard is ook het contract dat in het segment Haute Tension & Projets werd afgesloten.

 “ Het voorbije kwartaal werd gekenmerkt door een groei van de kabelverkopen die zich echter niet vertaalde in hogere marges. En dat lijkt ons symptomatisch voor de huidige moeilijkheden die ons bedrijf ontmoet ”, zo merkte de nieuwe algemene directeur van Nexans Christopher Guérin op. Hij wees daarnaast ook op het effect van de stijging van de grondstoffenprijzen op de resultaten van de groep.

 “ Het is tegen die achtergrond dat we een reorganisatieplan hebben opgesteld dat moet leiden tot de creatie van meerwaarde voor Nexans ”, zo voegde hij er nog aan toe. Met dit plan wordt gemikt op een Ebitda van 500 miljoen euro vanaf 2021, tegenover voordien 600 miljoen euro in 2022. Gemiddeld wordt een organisch groei met 3% nagestreefd.

Het nieuwe management geeft de voorkeur aan contracten met hogere marges in plaats van aan volume. Het aantrekken van een man met mee dan 20 jaar ervaring aan het hoofd van het bedrijf kan op middellange termijn zonder meer als goed nieuws worden beschouwd. In een rapport geciteerd door Zonebourse schuift Gilbert Dupont een koersdoel van nog 30 in plaats van 34 euro naar voren. Het koopadvies blijft anderzijds gehandhaafd.

Bronnen

Website Nexans

Zonebourse - Nexans : A suivre aujourd'hui