Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Recordjaar voor de emissie van groene obligaties (« green bonds ») in Europa

De Italiaanse energiereus Enel heeft voor 1 miljard euro aan groene obligaties op de markt gebracht. Een opmerkelijk feit, dat de kans biedt om deze vorm van obligaties nog eens onder de aandacht van de lezers te brengen. Deze groene obligaties (of « green bonds ») worden uitgegeven om de transitie van de energiesector te financieren. In het kader van het streven naar meer duurzaamheid hebben deze groene obligaties volop de wind in de zeilen.

In de afgelopen jaren is het volume aan economische verantwoorde obligaties op de Europese markt dan ook blijven aangroeien en alles wijst er op dat deze trend zich in de komende maanden en jaren alleen maar zal verder zetten.

Als we Bloomberg mogen geloven, en waarom zouden we dat niet mogen doen ?, stevenen we dit jaar op een recordjaar af met betrekking tot de emissies van green bonds. De analisten van het nieuwsagentschap verwachten dat voor een totaal bedrag van meer dan 55 miljard euro aan nieuwe (groene) obligaties naar de markt zal gebracht worden.

Om het geheugen wat op te frissen: groene obligaties zijn in alle opzichten gelijkwaardig aan gewone obligaties. Het enige verschil is de besteding van de opgehaalde gelden. Het bij de uitgifte opgehaald kapitaal wordt gebruikt voor de financiering van milieuvriendelijke energievormen en van andere duurzame projecten.Dat kunnen projecten zijn rond duurzaam bouwen, rond elektrische voertuigen en ga zo maar door. Voor de emittent zijn er hoofdzakelijk 3 voordelen verbonden aan deze emissies :

-het rechtstreeks ophalen van financiële middelen op de kapitaalmarkten aan betere voorwaarden dan de banken die kunnen bieden.

-de strategie met betrekking tot de verbetering van het milieu kracht bijzetten

-het bereiken van milieubewuste beleggers die zich bewust zijn van de reikwijdte van hun daden

Of met andere woorden: de emittent verbindt zich er toe om de opbrengst van de obligatie te gebruiken voor het financieren van ecologisch verantwoorde initiatieven en projecten. We haalden hierboven al duurzaam bouwen en elektrische voertuigen als mogelijke investeringen aan, maar ook hernieuwbare energie, het spaarzaam omgaan met water, een verantwoorde behandeling van afval, de strijd tegen de vervuiling van de lucht, duurzame transportvormen enzovoort… , komen als investeringen in aanmerking.

De stijging van het aantal groene obligaties (+18% in vergelijking met vorig jaar) staat in schril contrast in met de kwakkelende markt voor ‘gewone’ obligaties. Daar werd vorig jaar een krimp met 10% opgetekend, terwijl het er op de obligatiemarkten nogal woelig aan toe ging. Dat had te maken met de gewijzigde politiek van de Europese Centrale Bank, die liet verstaan van plan te zijn in de tweede helft van dit jaar basisrente te verhogen. Uiteraard speelde ook de onzekerheid rond de Brexit een rol in het verhaal. Die Brexit is overigens nog steeds niet uit de actualiteit verdwenen. De komende dagen en weken kunnen op dat vlak nog zeer spannend worden. Nog steeds volgens Bloomberg waren staten en andere overheidsorganisaties de belangrijkste emittenten van groene obligaties, dit met een marktaandeel van 38%.

Inspelend op het enthousiasme van emissies met een ecologisch verantwoord luik kwam België in februari met een eerste green bond naar de markt. Bij de emissie onderlijnde de huidige ontslagnemende premier Charles Michel dat de projecten op basis van zeer strenge criteria geselecteerd zullen worden. Naar zijn mening zou de uitgifte van een groene obligatie een zeer sterk signaal betekenen dat ons land wel degelijk bezig is met milieu en met duurzaamheid.

Met deze obligatie, voorbehouden voor institutionele beleggers (banken, verzekeraars, pensioenfondsen) was België het derde Europees land dat een green bond op de markt bracht.

Op de tweede plaats wat betreft belangrijkheid als emittent kwam de banken en andere financiële instellingen met 34% van de totale koek, gevolgd door de utilities. De bedrijven uit deze laatste sector waren goed voor 17% van alle emissies van green bonds.

Geven ook de automobielbedrijven acte de présence ?

Terwijl de marktomstandigheden minder gunstig zijn voor de emissies van traditionele obligaties hebben de green bonds zoals gezegd de wind volop in de zeilen. De toekomst ziet er bovendien goed uit, want er zitten grote projecten aan te komen. Zo zal de komst van de elektrische wagen zonder enige twijfel leiden tot een toename van nieuwe emissies van green bonds. Alles doet vermoeden dat ook de autobedrijven zich niet onbetuigd zullen laten. De grote namen uit de autosector mogen dus op dit segment van de markt deelnemen.

Ook de landen van de Europese Unie zullen niet aarzelen om nieuwe groene obligaties te plaatsen. We denken daarbij aan de eerste plaats aan Frankrijk en Polen, maar ook Nederland heeft bijvoorbeeld al een eerste groene obligatie aangekondigd voor het tweede kwartaal. Daarnaast zou ook Spanje plannen smeden om eveneens een duit in het zakje te doen.

Veel analisten zijn van mening dat de minder soepelere monetaire politiek van de ECB de emissie van nieuwe groene obligaties niet zal afremmen. Dee hebben namelijk de tijdsgeest mee, want de interesse voor beleggingen die op het milieu gericht zijn vertoont nog steeds een stijgende trend. We leven nu eenmaal in een tijdperk dat duurzaamheid in het centrum van de belangstelling staat.

Hierbij de opmerking dat de activa onder beheer van « groene fondsen » in Europa sinds 2013 verdubbeld is. Het zou nu in totaal gaan om 32 miljard euro, dit op basis van data verstrekt door de leverancier van data Novethic.

Voor Agustin Martin en Michael Gaynor, analisten bij Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, kan de markt voor green bonds een duwtje in de rug krijgen door de opkomst van nieuwe tools die de echtheid van het ‘groene aspect’ bevestigen.

Naarmate de vraag toeneemt, willen de beleggers namelijk ook meer garanties dat het wel degelijk om groene obligaties gaat. Ze willen met andere woorden meer zekerheid omtrent het aspect duurzaamheid.

Sommige analisten vrezen namelijk het concept van « green bonds » niet meer dan een marketingstunt zou zijn. Daarbij wordt vaak ook verwezen naar foute communicatie (greenwashing), waarbij de obligatie in kwestie groener wordt voorgesteld dan ze in werkelijkheid is. Met de bedoeling om een nieuwe categorie beleggers aan te trekken, namelijk die beleggers die het ethische en de sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel voeren.

Om alle verdenkingen in de kiem te smoren, wordt steeds vaker beroep gedaan op onafhankelijke certificeringsagentschappen die een certificaat van ‘echtheid’ afleveren. Bekende namen in deze sector zijn DNV en Vigeo.  Deze evolueren nieuwe emissies op hun sociale verantwoordelijkheid en leveren in geval van een positief advies een certificaat af.

Coupon van 1,50% voor nieuwe obligatie Enel in euro

We zeiden het in de inleiding al: de Italiaanse energiereus Enel heeft via zijn filiaal naar Nederlands recht Enel Finance International NV een nieuwe groene obligatie op de markt gebracht. Het betreft al de derde in zijn soort in euro die het bedrijf uitgaf.

De obligatie in kwestie heeft een looptijd van 6 jaar en wordt gegarandeerd door Enel SPA. Aan een koers van 98,56% kan het jaarlijks rendement berekend worden op 1,73%.

Volgens het management van het energiebedrijf was de belangstelling voor de emissie meer dan aanzienlijk. De vraag overtrof inderdaad meer dan 4x het aanbod.

Enel, de belangrijkste Italiaanse energieproducent, zal de opbrengst van de emissie gebruiken voor de ontwikkeling, bouw en het onderhoud van installaties voor hernieuwbare energie. Daarnaast ook voor de bouw en de exploitatie van transport- en distributienetwerken en voor de realisatie van producten voor duurzame mobiliteit, intelligente verlichting en efficiënt energieverbruik.