Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

De achtergestelde,eeuwigdurende en groen obligatie van Engie (coupon 3,25% tot 2025) onder pari op de secundaire markt

De Franse nutsgroep Engie is bij het begin van dit jaar met een groen obligatie op de markt gekomen.

Dat gebeurde meer bepaald met een achtergestelde en eeuwigdurende obligatie waarmee 1 miljard euro werd opgehaald. De emissie was succesvol, want ze werd meer dan 6 keer overschreven. Oorspronkelijk angekondigd met rendement rond 4%, het  obligatie werd eindelijk met een rendement van 3,50% op de markt gebracht. De coupon tot 2025 is 3,25% en de emissieprijs werd vastgepind op 98,646%.

Engie heeft ratings van A2/A-/A bij respectievelijke Moody's, S&P en Fitch. Wat deze obligatie betreft verwacht men toch dat het een "notch" lager zal zijn. Dit verschil heeft uiteraard te maken met specifieke kenmerken van deze obligatie waardoor risico's hogere kunnen zijn. 

Eeuwigdurende obligaties 

Het betreft hier een obligatie met, in theorie, een onbeperkte looptijd. De obligatie van ENGIE is niettemin voorzien van een call, wat betekent dat ze mogelijk vervroegd kan terugbetaald worden, ter beoordeling van de emittent. In dit geval zou het in 2025 aan 100%  kunnen gebeuren. Indien het bedrijf beslist om de zo pas uitgegeven obligatie niet vervroegd terug te betalen dan loopt de obligatie verder, met aangepaste coupons. Pas 2025 worden de coupons aan de interbancaire referentie rente van 5 jaar vermeerderd met premies aangepaste worden. De kalender van aanpassingen is beschikbaar op de fiche in bijlaag. 

Deze verschillende aanpassingen van de coupons hebben tot gevolg dat de eeuwigdurende obligatie van Engie minder gevoelig is voor schommelingen in de rente dan eeuwigdurende obligaties met vaste coupons, die volatieler zijn. 

Voor meer informatie over eeuwiglopende obligaties kan u altijd terecht op OBLIS SCHOOL, waar u uitgebreide info over obligaties zult vinden.

Achtergestelde obligaties 

Achtergestelde obligatie brengen specifieke kenmerken met hun mee. Ten eerste worden ze na het "senior" schuld terugbetaald.  Tevens zijn er specifieke gevallen (normal gezien extreme gevallen) waneer de coupons uitgesteld of zelfs afgeschaft zouden kunnen worden. Daardoor is er aan achtergestelde obligaties een groter risico verbonden dan aan senior obligaties. Ook met dit feit moet de belegger uiteraard rekening houden.

Voor meer informatie over achtergestelde obligaties verwijzen we naar OBLIS SCHOOL.

De obligatie van ENGIE is dus voorbehouden voor beleggers die de risico’s van dit soort obligaties goed bregrijpen. 

Ook goed te weten : de groene obligatie van ENGIE is alleen te verkrijgen in coupures van 100.000 euro.

Wat moeten we weten over Engie ?

Engie is de voortzetting van het vroegere GDF Suez, een belangrijke Franse energiegroep. Deze elektriciteitsreus slorpte 14 jaar geleden Electrabel op. De groep staat onder leiding van Isabelle Kocher, die in 2016 Gérard Mestrallet verving. Actief in de nutssector stelt het bedrijf 150.000 mensen te werk in 70 landen. Engie is actief in de elektriciteitssector via de exploitatie van kerncentrales maar ook in duurzame energie. Daarnaast biedt het bedrijf ook engineeringdiensten aan evenals oplossingen voor thermische en klimaatvraagstukken. Engie produceert, transporteert, stockeert en distribueert ook aardgas.

De beurskapitalisatie bedraagt momenteel ongeveer 33 miljard euro. Het aandeel die in Parijs en Brussel is genoteerd sloot het beursjaar 2018 12% lager af. 2019 kondigdt zich onder een beter gesternte aan: sinds 1 januari is de koers van het aandeel met bijna 10% gestegen. In 2017 werd een omzet van bijna 65 miljard euro gerealiseerd. Het omzetcijfer over het eerste halfjaar kwam uit op meer dan 30 miljard euro. De schuldengraad van de groep bedraagt 2,25x het bedrijfsresultaat.