Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

SoftBank Group lanceert een « tender offer » op sommige uitstaande obligaties, markt reageert enthousiast

SoftBank Group Corporation kondigde woensdag 16 januari aan een bod te willen uitbrengen op een aantal van zijn uitstaande obligaties. Deze obligaties zouden met andere woorden vervroegd teruggekocht worden. Het betreft uiteraard geen bod op alle uitstaande obligaties. De bedoeling van deze operatie ligt voor de hand. De beleggers maken zich al geruime tijd zorgen over de schuldenberg die SoftBank Group heeft opgebouwd. Met het vervroegd terugkopen van sommige uitstaande obligaties wil het management die bezorgdheid omtrent de schuldenberg de kop indrukken.

Het Japanse conglomeraat Softbank loopt al een tijdje in de kijker. Het bericht over de terugkoop van de eigen obligaties werd voorafgegaan door het nieuws over de beursintroductie van de telecomdochter van het Japans bedrijf. Dat bericht deed in december van vorig jaar nogal wat stof opwaaien. Het management lijkt vast van plan om verder te gaan op het ingeslagen pad. Woensdag werd aangekondigd dat nog meer inspanningen geleverd zullen worden om de schuldenberg terug te dringen. Die schuldenberg bedraagt momenteel meer dan 150 miljard dollar. En dat is een bedrag dat toch wel erg hoog mag worden genoemd, dit dankzij de expansiedrift van het bedrijf.

Dat Softbank zich zo diep in de schulden heeft gestoken, heeft inderdaad alles te maken met de golf van overnames die het bedrijf de afgelopen jaren deed. Die acquisities gebeurden onder de leiding van de miljardair Masayoshi Son, de oprichter en de grote baas van SoftBank Group Corp. De gedane overnames gebeurden echter grotendeels met geleend geld, waardoor de schuldenberg snel opliep. Het bedrijf stond al een tijdje onder druk om de uitstaande schulden in versneld tempo af te bouwen. Een operatie waar het management blijkbaar geen gras over wil laten groeien.

Maar haast en spoed is zelden goed en dus wil SoftBank Group Corporation stap voor stap te werk gaan. De IPO van de telecomactiviteiten mag als een eerste stap worden beschouwd,  de terugkoop van de eigen obligaties als een tweede. Een obligatie die voor vervroegde inkoop in aanmerking komt, is die in dollar met looptijd tot 2025 met een vaste coupon van 6%.

Daarmee stopt het echter niet. Softbank Group Corporation wil eveneens een deel van de obligaties in euro terugkopen. Bij die obligaties in euro komt onder andere de obligatie met een looptijd tot 2025 met een vaste coupon van 4% in aanmerking.  

De volledige lijst met obligaties die in aanmerking komen voor dit « tender offer » is voor de beleggers beschikbaar op de website van het bedrijf. Op die lijst staan obligaties voor omgerekend een totaal bedrag van 750 miljoen dollar vermeld. Voor de financiering er van wil SoftBank Group Corp beroep doen op de beschikbare liquiditeiten.

De beleggers kopen de obligaties van het bedrijf

Het bericht over de terugkoop van de eigen obligaties werd door de beleggers goed onthaald, de koersen van de betrokken obligaties stegen in koers.

De obligatie met looptijd tot 2025 en verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro zag de koers oplopen van 93 tot 94,40% van de nominale waarde. Daardoor kan het rendement op jaarbasis berekend worden op 4%.

De analisten van Bloomberg pluisden de statistieken nog eens uit en kwamen tot de conclusie dat deze koersstijging de grootste was voor de obligatie van SoftBank Group Corp sinds juli van vorig jaar.

« Beter dan niets »

Wat vinden de professionele beleggers van de maatregel ? Volgens Takahiro Oashi, fondsbeheerder bij Asahi Life Asset Management, is de ingreep uiteraard positief voor de financiële positie van de holding. Maar vanwege de beperkte omvang van het aanbod moet het effect er van niet overschat worden. Hierboven hebben we al vermeld dat het gaat om een bedrag van 750 miljoen dollar/

Deze mening wordt gedeeld door Katsuyuki Tokushima, werkzaam als analist bij de divisie obligatie van NLI Research Institute in Tokio.

Volgens de analisten mag het bedrag van het inkoopbod dan niet echt imponerend zijn, toch is er sprake van positief nieuws. Elke maatregel om de schulden (en het bedrag van de intresten die daarop verschuldigd zijn) te reduceren, is meer dan welkom. Of met andere woorden: het is dus beter dan niets.

Softbank is een soort beleggingsfonds

Met als basisactiviteit de telecomsector is Softbank Group in de loop van de jaren doorgegroeid tot een beleggingsfonds met belangen in heel wat andere bedrijven.  

Samen met de Saoedische kroonprins werd het grootste investeringsfonds ter wereld in technologie opgezet. SoftBank Vision Fund beschikt over een portefeuille van ongeveer 93 miljard dollar, waarvan de helft beschikbaar wordt gesteld door Riad.

Buiten de samenwerking met de Saoedi’s is de holding ook een belangrijke aandeelhouder in talrijke bedrijven, zoals bijvoorbeeld VTC Uber Technologies.

Over de eerste helft van het boekjaar profiteerde Softbank Group van de sterke koersstijgingen van de participaties in nieuwe technologie. Daardoor steeg de winst op jaarbasis met een factor 8 tot 6,40 miljard euro.

Het conglomeraat heeft onder andere geprofiteerd van de verkoop van het belang in de Indiase website Flipkart, die door de Amerikaanse distributiereus Wal-Mart werd overgenomen. Bovendien maakte het bedrijf een meerwaarde bekend van 3,90 miljard euro op de belangen in Nvidia en Oyo.