Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 9u tot 17u30

Toegang klant

Goed nieuws voor de bezitters van Russische obligaties

Moody’s heeft opnieuw een positieve waardering voor de obligaties uitgegeven door de Russische staat. Die worden nu dus als van goede kwaliteit beschouwd. Ongetwijfeld goed nieuws voor de bezitters van deze obligaties. Biedt dit de kans om een investering in obligaties in roebel te overwegen?

De beslissing van Moody’s heeft te maken met de lage publieke schulden van het land, met de belangrijke activa die in overheidshanden zijn en met een schuld die continu afneemt ten opzichte van de reserves in vreemde valuta’s.

Volgens het agentschap garanderen al deze factoren dat het land beter in staat moet geacht worden om de structurele problemen waar het mee wordt geconfronteerd de baas te kunnen.

Het is nog altijd mogelijk dat de Verenigde Staten nieuwe sancties tegen Rusland aankondigen in de komende maanden, maar Moskou is daar beter tegen gewapend dan in 2015. Toen waren soortgelijke sancties de reden waarom Moody’s de kredietrating verlaagde.

Volgens Moody’s zijn de kansen klein dat de Russen nieuwe obligaties zullen moeten uitgeven, in normale omstandigheden moet het land perfect in staat zijn om zich op de binnenlandse markt te financieren wanneer dat nodig zou zijn.

De outlook of bias die Moody’s geeft, is stabiel. Er moet met andere woorden op korte of middellange termijn niet aan een verhoging of verlaging van de kredietrating gedacht worden. Een mogelijke daling van de olieprijs zou echter wel een verlaging in de hand kunnen werken.

Moody’s zet zich zodoende op gelijke hoogte als aartsrivaal Standard & Poor’s, dat onlangs de « BBB- » rating bevestigde. S&P overweegt wel om de outlook of bias te verlagen in geval van nieuwe Amerikaanse sancties.

Is Rusland een veilige belegging ?

De recente berichtgeving is goed nieuws voor Rusland, want de schulden van het land kunnen nu nieuwe beleggers verleiden, namelijk beleggers die niet langer toegang hadden tot de Russische obligaties.

Zo mogen sommige institutionele beleggers en pensioenfondsen statutair niet beleggen in speculatieve « High Yield » obligaties, ze mogen alleen obligaties met een rating « Investment Grade » in portefeuille nemen.

Wanneer deze categorie beleggers opnieuw koper is van Russische staatsobligaties, kan dit de koersen van de leningen in kwestie op de secundaire markt ondersteunen. Uiteindelijk kan Rusland zo goedkoper obligaties uitgeven.

Rendement van 6,85% in roebel

Wie zijn portefeuille wil diversifiëren in de richting van Russisch papier, hebben we  geen obligaties kunnen vinden die momenteel aantrekkelijk zijn.

Wel is het mogelijk om obligaties in roebel te kopen die het sinds het begin van dit jaar goed hebben gedaan. Ze profiteerden namelijk van de toegenomen interesse van de beleggers voor de groeilanden.

Zo is er bijvoorbeeld de obligatie die loopt tot 2023 van de EBRD.

Op basis van een koers van 97% van de nominale waarde, bedraagt het rendement bijna 7%.

Deze lening heeft geen rating bij Standard & Poor’s, maar wel een rating « AAA » bij Fitch Ratings. Dat is de hoogst mogelijke rating, zodat de risico’s beperkt blijven tot de munt.